TerimA Kasih SaYa UcapkaN KepaDa Anda KeraNa Sudi MenGunJungi Blog Ini. SebeLum Pergi, Sila TinGGalkan SepataH Dua Kata di Chatbox SupaYa Saya DapaT Mengunjungi BloG Anda Pula (^.^)

Tuesday, December 29, 2009

Hmm...



- Lamanye tak post ape2 dalam blog ni.Last post 1 Disember dan sekarang sudah 29 haribulan.Hampir sebulan jugak blog ni tak diupdate.

- Dulu masa mule2 buat blog,bukan main semangat lagi.Boleh kata setiap hari asyik update je blog.Ada je benda2 yang nak dipost.Ikut suka hatilah nak post ape.Memang tekad hati masa 2 nak sentiasa update blog ni. Tapi 2 masa permulaan je.Sekarang?

- Hangat2 tahi ayam.Peribahasa yang mungkin sesuai bagi saya. Ingatkan nak jadikan blog ni ramai follower,tak pun ramai visitor,tapi tak jadi pulak.Hmm...



Baca Seterusnya...

Tuesday, December 1, 2009

Sekarang..

Sekarang tengah cuti panjang,cuti sebab baru habis belajar atau dengan kata lain baru je menamatkan pengajian di 'U'.

Sekarang saya sudah bergelar 'graduan',tapi bukan yang tanam anggur lagi,sebabnya belum pun sampai dua bulan.Kalau dah lebih dari tempoh itu,barulah boleh dapat title 'penanam anggur'(pendapat sayalah).

Sekarang sedang menunggu keputusan final exam semester yang lepas.Harap-harap oklah.


Sekarang tengah menghabiskan masa lapang di rumah dengan 'aktiviti-aktiviti' tersendiri,antaranya menambahkan lagi lapisan di bahagian bawah perut.

Sekarang tengah cuba mencari kerja-kerja yang sesuai dengan kelulusan.Dan sementara dapat kerja yang diidamkan,alhamdulillah.Tapi hakikatnya,bukan mudah.

Sekarang nak cari kerja part time dulu(cadang2 lah),tapi susah jugak nak cari kerja yang sesuai.

Sekarang tengah taip entry terbaru kat blog,hehehe...

Baca Seterusnya...

Tuesday, November 24, 2009

Kalau anda stress,mereka lagi stress


Baca Seterusnya...

Edisi Lawak: Antara CIA, FBI & PDRM

CIA, FBI dan PDRM masing2 nak membuktikan bahawa merekalah
yg paling terrer bab2 jenayah ni. Jadi, si President pun buatlaa satu ujian
utk mereka. Dia melepaskan seekor arnab ke dlm hutan dan menyuruh mereka
mencarinya.

CIA masuk ke hutan. Mereka menempatkan binatang2 sebagai
informer ke seluruh pelusuk hutan. Mereka juga menyoal-siasat segala pokok2 dan
batu2 yg ada di dlm hutan. Selepas penyiasatan yg memakan masa selama 3
bulan, mereka membuat kesimpulan yg arnab itu tidak wujud.

Sampai giliran FBI pulak. Selepas 2 minggu ketiadaan
sebarang petunjuk, mereka membakar hutan itu lalu membunuh segala hidupan di
dlmnya, termasuklah arnab tadi. Mereka membuat kesimpulan yg sudah
nasib si arnab tadi utk mati di dlm hutan itu.

PDRM pulak yg masuk. Mereka keluar 2 jam selepas itu dgn
seekor beruang yg dah lembek sbb kena pukul. Beruang itu menjerit, 'OK,
OK... aku arnab... aku arnab!!'

sumber: briged-akhdor.blogspot.com

Baca Seterusnya...

Sunday, November 15, 2009

Free Software Belajar Tajwid


Software ni memang sangat membantu mereka2 yang ingin belajar tajwid dengan mudah.Ianya sangat mudah digunakan,maknanya tak delah complicated sangat.Selain daripada keterangan, disertakan sekali contoh2 ayat dari al-quran.Dan yang paling best ialah ada jugak audio/suara untuk setiap bacaan hukum tajwid.Seakan-akan kita belajar dengan guru,cumanya suara je yang kita dengar tapi orangnya tak nampak.

Software ni pun saya dapat kat internet,dan menyedari betapa bergunanya software ni,saya pun ingin berkongsinya dengan anda semua.Apepun kredit saya tujukan kepada orang yang besusah payah dan memerah keringat untuk membangunkan software yang sangat berguna ni.Moga Allah membalas usaha baiknya ini.

Anda boleh mendapatnya dengan klik link di bawah.

http://www.ziddu. com/download/ 5556950/TAJWID. zip.html


Baca Seterusnya...

Thursday, November 12, 2009

Wednesday, November 11, 2009

Iklan P1 WIMAX(Sampai Ahli Parlimen Pun Bercakap Mengenainya)


Baca Seterusnya...

Israel intip maklumat orang Islam menerusi Facebook

sumber: sinarharian(11.11.2009)

DUBAI - Pasukan perisikan Israel dipercayai menceroboh maklumat sulit orang ramai, terutama pengguna Arab dan Islam dalam Facebook bagi mendapatkan maklumat berharga mengenai individu tersebut.

Pendedahan terbaru itu diperoleh menerusi sumber-sumber yang dipetik sebuah majalah, Israel Magazine, di Perancis.

Pencerobohan maklumat peribadi dalam laman web jaringan sosial itu bertujuan untuk menganalisis aktiviti dan memahami corak pemikiran mereka.

Pendedahan tersebut ternyata menjejaskan rahsia kerajaan Israel dan hubungan diplomatik Tel Aviv manakala duta Israel ke Paris menuduh majalah tersebut sengaja menghasilkan maklumat sulit sedia ada kepada pihak musuh.

Aktiviti risikan Israel itu dibongkar pada Mei 2001, kata profesor psikologi di Universiti Provence, Gerrard Niroux.

“Ini adalah rangkaian perisikan yang dicipta ahli psikologi Israel yang cuba menggoda belia dari dunia Arab, terutama di negara yang terletak dalam konflik Israel-Palestin dan Amerika Latin,” katanya.

Niroux turut memberi amaran kepada pengguna lelaki yang menggunakan Facebook untuk mencari teman wanita kerana aktiviti intipan akan menjadi lebih mudah dengan menggunakan golongan itu.




Baca Seterusnya...

Monday, November 9, 2009

Hari Ini Dalam Sejarah Hidupku


Nak tahu kenapa hari ni ni merupakan hari yang bersejarah bagi saya?

Jeng3...

Hari ni menandakan tamatnya perjuangan saya sebagai seorang pelajar di UIA..Pagi tadi dah habis menjawap paper terakhir untuk exam.Macam susah nak percaya.3 tahun setengah saya berada di bumi UIA ni.Banyak pengalaman pahit manis,suka dan duka saya telah tempuhi.

Lepas penat pikir pasal belajar,belajar dan belajar,sampai pulak masa untuk pikir pasal cari kerja.Siapa yang tak nak kerja kan?Kalau tak kerja,mana mungkin dapat uangnya...Harapnya bila dah graduate nanti,dapatlah kerja yang sesuai.Amin...


Baca Seterusnya...

Wednesday, November 4, 2009

Jangan tak baca

Ada seorang awek berbogel menahan sebuah beca lantas menaiki beca tersebut. Sepanjang perjalanan, si tukang beca langsung tidak mengalihkan pandangannya dari menatap gadis tersebut. Merasakan dirinya diperhatikan oleh tukang beca tersebut, gadis itu berkata “kenapa, tak pernah tengok perempuan bogel ke?”

“bukan begitu, cik adik, pakcik cuma tertanya tanya, dari mana wang tambang beca ni adik nak keluarkan” jawab tukang beca tu. hoho

gelihati.info


Baca Seterusnya...

Sunday, October 25, 2009

Mula Cari Kerja


Pengajian saya di universiti hanya tinggal tak sampai seminggu.Lepas ni exam final akan bermula,dan selepas habis semua kertas, ia menandakan bahawa hidup saya sebagai mahasiswa u juga akan berakhir.

Sudah ada rakan-rakan saya yang mengisi borang permohonan kerja.Saya juga tak terkecuali. Sebenarnya kursus seperti saya ni boleh dikatakan tak banyak peluang pekerjaan sangat.Paling nampak pun bidang pendidikan yang menyediakan banyak peluang untuk graduan-graduan seperti saya.Tapi dengarnya pengambilan untuk KPLI JQAF awal tahun depan tak ada.Begitu jugak dengan DPLI.

Bila difikirkan,rasa risau jugak kalau2 selepas tamat belajar nanti kena ''tanam anggur" di rumah.Kalau sebulan dua,bolehlah tahan jugak.Tapi kalau berbulan2 tak dapat jugak kerja,boleh kena tekanan perasaan jadinya.Yelah,mak bapak dah mula tanya2-kau ni bila lah nak dapat kerja agak2nya ye?Tu belum saudara mara lagi tanya.

Walaubagaimanapun,saya percaya rezeki ada di mana2 sahaja.Hanya tinggal kita mencarinya sendiri dan berusaha tanpa mengenal erti putus asa.Tak semestinya kalau saya seorang graduan lulusan Bahasa Arab, saya tak boleh mohon kerja selain guru.Saya percaya banyak lagi kerja yang berkaitan dengan bidang saya ni.Tinggal nak cari dan mohon.Hidup kita ni kalau semuanya mudah,tak perlu susah payah,bukanlah hidup namanya,tapi angan2 ataupun fantasi.Cari kerja susah,nak jadi kaya susah,nak jadi terkenal susah,nak kawin susah...tak denye yang mudah2 belaka.Betul kan?Fikir-fikirkanlah.



Baca Seterusnya...

Wednesday, October 21, 2009

Al-kataki Dalam Politik Malaysia


Ada seorang ahli politik ni.Dia dari sebuah negeri di pantai timur.Dulunya dalam sebuah parti politik,pernah menjawat jawatan ketua bahagian tetapi kemudian ditendang keluar pula.Tinggallah dia dan segelintir pengikut setianya sahaja.

Pernah cuba bertanding dalam pilihanraya kecil,di negeri ni jugak.Tapi nasibnya memang tak baik.Kalah dengan teruk sekali,lingkup,bungkus,hancur.Wang deposit pencalonan pun hilang.Apalah malang nasib ahli politik ni.



Nak dijadikan cerita,dalam pilihanraya umum yang lepas,bukan main beriya-iya lagi dia ni nak bertanding mewakili sebuah parti politik Islam.Sampai sanggup merayu lagi.Dia kata,perjuangan dia ngan parti Islam tu sama.Dia kata lagi yang dia tak suka dah ngan bekas parti lamanya.

Ramai ahli2 parti Islam tu tak setuju,menentang kemahuan ahli politik ni.Tapi entah macam mana pemimpin nombor 1 parti Islam ni membenarkan kehendaknya untuk bertanding sebagai calon parti tersebut.Terima jelah...taat kepada pemimpin mesti didahulukan.

Bila dah bertanding dan mendapat sokongan serta undi ahli1 parti Islam,menanglah ahli politik ni.Jadilah dia ahli parlimen,dapat masuk parlimen,dapat berbahas,dapat masuk siaran langsung tv.Bertuah betul dia ni.

Bulan pertama,kedua,ketiga kira ok lagi.Tapi bila dah lepas setengah tahun pasca pilihanraya umum,mulalah ahli politik ni menunjukkan rupanya yang sebenar.Serangan demi serangan dia lemparkan kepada parti Islam yang sebelumnya memberikan dia peluang untuk bertanding dalam pilihanraya.Apa punya perangai tak mengenang budi langsung.

Bila didesak supaya meletak jawatan sebagai ahli parlimen,dia kata buat apa nak letak jawatan.Dia menang sebab rakyat di kawasan parlimen dia undi dia,menangkan dia.Jadi apapun dia kata,terpulang kepada rakyat untuk membuat keputusan.

Nak kata dia bodoh,tak patut pulak.Sebab dia ni berpendidikan orangnya.Pangkat Datuk lagi.Tapi dia tak tahu ke yang menangkan dia dalam pilihanraya tu ialah undi daripada ahli2 parti Islam tu?Akai tak da kah kata orang utara.

Berita yang terbaru pasal ahli politik ni katanya yang dia nak kembali balik ke dalam parti politik yang tendang dia dulu.Sebabnya dia kata parti politik ni dah berubah,tak macam dulu masa dia kena halau,kena singkir,masa dia dimalukan dengan teruknya.Tak pelah pun kalau nak balik semula,tapi kalau dia ni ada prinsip dan maruah,lepaskanlah jawatan sebagai ahli parlimen tu.Dia menang sebab ahli parti lain yang undi dia.Kalau dia tak buat macam 2,dia saya anggap sebagai ahli politik katak,jap2 lompat sini,jap2 lompat sana.Kalau kat sini banyak serangga,dia pilah sini,tapi kalau nun jauh di sana pulak banyak serangga dia pilah sana pulak.Jadilah dia Al-Kataki.

Nak tau sape ahli politik ni?Dia sorang je yang mendapat gelaran unik ni.Klik link di bawah ni.

AL-KATAKI



Baca Seterusnya...

Monday, October 19, 2009

Asal Usul Nama Nasi Lemak


Nasi lemak memang enak dimakan sebagai juadah sarapan pagi,dengan rasa nasinya yang berlemak,sambalnya yang pedas tapi manis,ikan bilis yang digoreng rangup,kacang tanah yang coklat kekuningan,telur goreng mahupun rebus,dan tak lupa juga timun yang putih menghijau, melambangkan ke'mewahan' menu wajib/separa wajib bagi rakyat Malaysia,tak kira Melayu,Cina,India dan lain-lain lagi.Tetapi,tahukah anda bagaimana nasi lemak mendapat namanya?Bagi yang pernah mendengar cerita mengenainya,tak mengapa.Bagi yang belum pulak,bacalah kisah di bawah.

Alkisah...




Pada zaman kesultanan Melaka, tinggallah Mak Kuntum bersama anaknya Seri.

Suami Mak Kuntum telah lama terkorban dalam pertempuran menentang musuh di Selat Melaka.

Adapun Mak Kuntum ini kerjanya mengambil upah mengurut. Setiap awal pagi, Mak Kuntum telah keluar dari rumahnya untuk mencari pelanggan. Tinggallah Seri seorang diri dirumah untuk menjalankan kerja rumah seperti memasak, membasuh, mengemas rumah dan sebagainya.

Begitulah kehidupan dua beranak ini setiap hari walaupun pada cuti umum.

Hendak dijadikan sejarah, pada suatu hari.. timbul rasa jemu dalam sanubari Seri kerana memasak nasi dengan cara

yang sama. Begitu juga dengan lauk. Kalu tak ikan goreng, ikan gulai. Kalau tak ikan gulai, ikan bakar. Seri sudah muak dengan masakan tersebut.

Sebagai langkah alternatif, Seri mula memikirkan cara lain memasak nasi supaya terdapat kelainan pada rasa nasi.

Mula-mula Seri memasukkan sedikit lengkuas kedalam

nasi yang sedang dimasak. Oleh kerana masih tak

berpuas hati, Seri mencampurkan sehelai daun pandan untuk
menyerikan lagi nasi tersebut.

"Biar kewangian bau nasi yang dicampur dengan daun pandan dapat membangkitkan selera mak aku bila dia balik nanti. Tentu mak akan puji aku nanti.

" bisiknya didalam hati.

Pada waktu tengahari, Mak Kuntum pun pulanglah kerumah.

Seri pun menghidangkan nasi ciptaannya itu. Terperanjatlah mak
Kuntum melihatkan nasi yang tidak pernah dilihat sepanjang hayatnya.

"Apa kau masak ni, Seri?"

"Nasi le! Mak!" jawab Seri, berulangkali Mak Kuntum

bertanyakan kepada Seri. Setiap kali juga Seri menjawap, "Nasi le! Mak!".

Semenjak hari itu, lekatlah nasi tersebut dikenali dengan

NASI LEMAK.


Hehehe...sekadar suka2 je...credit to pandir(asal usul nama nasi lemak)



Baca Seterusnya...

Saturday, October 17, 2009

PenguMuman!


Mulai hari ini dan seterusnya,blog ini akan menggunakan alamat yang berikut:

http://sesukahati86.blogspot.com

ia menggantikan alamat lama iaitu:

http://lamaka86.blogspot.com

harap maklum.


Baca Seterusnya...

Thursday, October 15, 2009

UMNO Ciplak Slogan Pas

Semalam saya ada terbaca tajuk satu berita di muka depan sebuah akhbar harian berbahasa inggeris(NST rasanya) yang berbunyi UMNO for all. Kali pertama terbaca tajuk tu,saya terasa macam pernah dengar "for all" tu sebelum ni.Bila saya cuba ingat balik,barulah saya perasan yang "for all" tu ialah slogan bagi parti PAS iaitu PAS for all.Tengok logo kat bawah kalau tak percaya.













UMNO ni macam dah tak ada idea sendiri je,balik-balik nak ambik idea orang lain.Mungkin baru sekarang UMNO sedar bahawa perjuangan untuk semua bangsa yang dibawa oleh PAS sebelum ni sangat berkesan untuk menarik hati dan sokongan kaum-kaum bukan Melayu.Tengoklah hasilnya dalan pilihanraya umum yang lalu apabila PAS menang banyak kerusi parlimen dan juga dun.Sebabnya orang2 Cina dan India terpikat dengan konsep/idea for all yang dibawa oleh PAS.

Saya risau jikalau UMNO menggunakan idea "for all" yang diciplak ini dalam perjuangan mereka,orang2 Cina dan India akan meninggalkan PAS dan kembali semula kepada BN yang diterajui oleh UMNO.Kalau itu berlakunya,alamatnya PAS berkemungkinan akan kehilangan banyak kerusi yang ia menangi dalam pilihanraya umum yang lalu.Bukan sahaja PAS,parti-parti lain dalam Pakatan Rakyat juga berkemungkinan akan jatuh tersungkur dengan teruknya dalam pilihanraya umum ke-13 nanti jikalau tiada apa2 yang dilakukan untuk menahan kemaraan UMNO setakat ini. PAS perlu melakukan sesuatu untuk memastikan ia masih lagi menjadi pilihan terbaik bukan sahaja bagi orang2 Melayu tetapi juga bagi kaum2 bukan Melayu, dan bukannya UMNO!





Baca Seterusnya...

Wednesday, October 14, 2009

Kisah Bulan Madu

Ada tiga orang adik beradik, tiga tiga nya perempuan. Anak
yang tua namanya Suzana Anak yang tengah namanya Siti Anak ketiga
namanya Sari Oleh kerana mereka bertiga ini menjadi kesayangan
kedua orangtuanya,jadi dikawinkanya mereka bertiga ini serentak.Dan
pergilah mereka berbulan madu ditempat berasingan.Suzana pergi ke
Pulau Kapas Siti pergi Ke Pulau Pangkor dan Sari sibungsu pergi ke
Pulau Langkawii.....

Selama mereka berbulan madu, kedua Orang Tua
mereka meminta mereka mengirimkan berita tentang segala yang terjadi
selama mereka berbulan madu.Tapi supaya berita yang dikirim agak
singkat mereka menggunakan KODE iaitu Iklan-iklan suratkhabar/
TV.

Tiga hari setelah mereka berbulan madu diterimalah sebuah surat
dari Suzana diPulau Kapas.Isi beritanya cukup sederhana "STANDARD CHARTERED".
Setelah membaca berita tersebut mereka mencari Iklan Standard Chartered di
suratkhabar dan terbacalah Tulisan besar berbunyi "BESAR, TEGUH dan
PERAMAH" tersenyumlah kedua orang tua mereka membaca berita dari Suzana

Hari ke 4 datang surat kedua dari Siti di Pulau Pangkor.....isi
berita nya juga cukup singkat yaitu...NESCAFE.Setelah membaca surat
tersebut ..dengan tergesa-gesa kedua orang tua mereka mencari
suratkhabar dan membaca Iklan NESCAFE..yang berbunyi ..
"NIKMATNYA SAMPAI KETITISAN TERAKHIR" maka kedua orang tua mereka pun
tersenyum bahagia sambil ketawa haha..hihi..kah kah kah

Hari ke 5 ditunggu tidak ada
surat yang datang ,Hari ke 6 begitu pula tidak ada sebuah surat pun.
Hari ke 7 begitu pula tidak ada kabar dari anak bungsu mereka si Sari yang
masih berbulan Madu ...Setelah masuk minggu kedua ......akhirnya kedua orang
tua mereka menerima surat juga dari Sari yang berbulan madu di Langkawi dan
Isi beritanya cukup singkat ?CATHAY PACIFIC? Segera kedua orang tua
mereka mencari Iklan penerbangan Cathay Pacific yang ada di Akhbar
...dan jumpalah iklan penerbangan dengan tulisan besar
"7 KALI SEMINGGU, 3 JAM SEHARI NON-STOP" !!!!!!!!




Baca Seterusnya...

Monday, October 12, 2009

Kekalahan Yang Mengejutkan


Malam semalam lebih kurang pukul 8 lebih saya melayari internet untuk mengetahai keputusan prk N31 Bagan Pinang.Berdebar-debar rasanya hati saya masa tu.Saya cuba membuka Harakahdaily.net,tetapi tidak berjaya.Mungkin pada waktu itu,terlalu ramai yang melayari laman web tersebut sehinggakan ia menjadi sesak dan susah untuk dibuka. Oleh kerana saya sudah tidak sabar untuk mengetahui keputusan pilihanraya tersebut,saya buka pula Mstar online. Bila terpapar sahaja main page akhbar tersebut,alangkah terkejutnya saya dengan berita bahawa BN telah memenangi pilihanraya N31 Bagan Pinang dengan majoriti BESAR!


Calon BN Tan Sri Isa Samad mendapat 8013 undi manakala calon PAS Zulkefly Mohd Omar mendapat 2578 undi. Majoriti yang diperolehi oleh Isa Samad ialah 5435 undi. Lebih 2 kali ganda daripada majoriti yang diperolehi oleh calon BN dalam pilihanraya umum yang lalu.Sebanyak 222 undi rosak dicatatkan.

Geleng kepala.Itu sahaja yang saya mampu lakukan. Memang susah nak percaya. Sebenarnya saya sudah dapat menjangkakan bahawa PAS sukar untuk merampas kerusi Bagan Pinang daripada BN. Tetapi kekalahan dengan majoriti yang sangat besar,itu memang saya tidak jangka sama sekali.Saya berani mengatakan bahawa PAS kalah teruk di Bagan Pinang.Kemudian saya terpikir,adakah para pengundi di dun tersebut begitu mudah menukar haluan politik mereka?Saya katakan begitu kerana pada pilihanraya umum yang lalu,calon pas mendapat lebih daripada 4000 undi.Jadi kemana hilangnya 2000 lebih undi yang menjadi milik PAS dalam pilihanraya tersebut?Takkan lah baru setahun lebih dah hilang keyakinan kepada PAS,sedangkan pretasi parti tersebut dalam beberapa prk kecil sebelum ini sangat membanggakan.

Saya tak tahu apa kriteria yang dimahukan oleh para penduduk Bagan Pinang. Calon yang bersih mereka tak mahu,tetapi calon yang pernah terlibat dengan kesalahan rasuah,itulah yang mereka pilih.Bukan untuk merendahkan keintelektualan mereka,tetapi saya betul-betul rasa tak puas hati.Kalau calon BN di Bagan Pinang bukannya Isa Samad dan calon tersebut ialah seorang yang bersih,tidak terlibat dengan rasuah,kemudian menang,itu barulah boleh saya terima.

Walau apapun,prk Bagan Pinang telah pun melabuhkan tirainya semalam.Bagi PAS,ia perlu membuat post mortem yang mendalam dan terperinci bagi mengkaji apa sebab-sebab parti tersebut gagal untuk memikat hati pengundi di Bagan Pinang.Kekalahan ini ada hikmahnya. Hikmah tersebut tidak dapat dilihat sekarang,tetapi mungkin dalam pilihanraya umum ke-13 nanti.

lamaka:langit kat Bagan Pinang mendung malam semalam,bulan purnama tak dapat nak kelihatan.


Baca Seterusnya...

Sunday, October 11, 2009

Debaran Kian Terasa

Saya pasti ramai penyokong PAS dan BN berdebar-debar untuk mengetahui siapakah di antara calon mereka yang akan diumumkan sebagai pemenang dalam prk N31 Bagan Pinang malam ini.Pihak BN mengatakan bahawa ia yakin bahawa kerusi dun Bagan Pinang akan tetap dikuasai olehnya.PAS pula dengan keyakinannya sendiri bahawa ia mampu untuk membuat kejutan.
Keputusan akan diketahui seawal-awalnya jam 8 malam.Jikalau BN yang menang,biasanya media elektronik arus perdana yang menyokong kerajaan(tv 1,tv 2,tv 3)akan cepat-cepat memaparkan keputusan.Siap buat siaran langsung lagi.Tetapi kalau yang menang tu bukan BN,lambat lah jawabnya.Doklah lah menunggu depan tv.
Kurang dari 2 jam lagi keputusan dijangka akan diumumkan.Sama-samalah kita lihat siapa yang akan dijulang dan siapa yang kecundang.
lamaka: tetap mengharap sinaran bulan purnama akan muncul di Bagan Pinang malam ini

Baca Seterusnya...

PAS dakwa undi pos untuknya memberangsangkan

Jimadie Shah Othman

Malaysiakini

Suruhanjaya Pilihan Raya (Malaysia) mengira undi pos di Dewan Majlis Perbandaran Port Dickson (MPPD) mulai kira-kira jam 10.30 pagi ini.

Bendahari PAS Negeri Sembilan, Md Nor Rahman ketika dihubungi mengesahkan perkara itu.

Beliau berkata, setakat ini, pihaknya tidak dapat menjangkakan sokongan yang bakal diterima dari anggota pasukan keselematan yang mula membuang undi pada 8 Oktober lalu.

Bagaimanapun, tambahnya, "ia (undi pos) lebih kepada kita" dan "nampak memberangsangkan".

Sementara itu, mengulas perjalanan pilihan raya kecil DUN itu, Md Nor berkata, setakat ini peratusan keluar mengundi agak perlahan ekoran keadaan cuaca yang kurang baik.

"Hujan pun baru berhenti. Lepas ini kita jangkan akan lebih ramai keluar. Mungkin lebih ramai daripada peratusan yang lalu," tambahnya.

Terdapat 13,994 pemilih, termasuk 4,604 pemilih pos, yang layak mengundi dalam pilihanraya kecil kali ini.

Apabila pengundian pos di Pusat Latihan Asas Tentera Darat (Pusasda) berakhir Kelmarin, seramai 1,807 daripada 1,877 anggota tentera yang layak mengundi, telah mengundi.

Selebihnya, termasuk 2,694 lagi merupakan pengundi pos yang tinggal di luar kem, serta 31 anggota polis dan dua pengundi yang berada di luar negara.


Baca Seterusnya...

Hari Mengundi


Hari ini,hari Ahad bersamaan 11 Oktober 2009 ialah hari para pengundi di dun Bagan Pinang Negeri Sembilan akan menunaikan tanggungjawab mereka sebagai warganegara Malaysia.Pilihan di tangan mereka samaada mahu memangkah dacing ataupun bulan purnama.Adakah dacing akan masih lagi relevan untuk digunakan pada masa ini,ataupun bulan purnama akan mengambang di langit di waktu malam nanti,satu persoalan yang hanya akan terjawab malam nanti.

Setelah lebih seminggu gelanggang untuk berkempen dibuka,ianya telah pun ditutup tepat pukul 12 tengah malam semalam.Segala macam janji,provokasi,tuduh-menuduh telah pun didengari sepanjang tempoh berkempen.Insiden serangan terhadap seorang pemimpin UMNO semasa hari penamaan calon(terbukti ianya satu pembohongan) dan juga serangan ke atas markas PAS pada awal pagi beberapa hari yang lalu(terbukti satu kebenaran) menjadikan pilihanraya kecil ini sebagai yang terhangat dibandingkan dengan beberapa prk sebeum ini.

Calon BN Tan Sri Isa Samad merupakan favourite dalam prk Bagan Pinang ini,tetapi tidak mustahil pesuruhjaya PAS N9 Zulkefly Mohamad mampu untuk melakar satu kejutan dan menjadi ''giant killer''.Kemenangan di sini penting kepada kedua-dua parti yang bertanding.Penting bagi BN untuk menunjukkan yang ia masih lagi kuat dan mendapat sokongan daripada rakyat.Penting bagi PAS khususnya dan PR amnya untuk menunjukkan yang momentum perubahan yang dimahukan oleh rakyat masih lagi berterusan sejak bermula kali pertama di prk Kuala Terengganu.

Selamat mengundi kepada para penduduk di N31 Bagan Pinang.

Lamaka:Harap bulan purnama mengambang


Baca Seterusnya...

Saturday, October 10, 2009

Apabila Orang Jepun Menggunakan Bahasa Inggeris

































Lamaka:Orang Jepun majoritinya memang tak pandai English,sebab tulah diorang tak tahu pun kalau English diorang salah ke,tunggang-langgang ke,ape ke..tetapi diorang rajin.Otak pun kreatif dan inovatif.Tak macam Malaysia ni,pentingkan sangat English tapi sikap rakyatnya masih tak berubah...masih ramai yang malas.





Baca Seterusnya...

Thursday, October 8, 2009

Kelantan haramkan purdah


KOTA BHARU - Kerajaan Negeri akan mengharamkan pemakaian purdah sekiranya ia boleh mengancam keselamatan dan ketenteraman awam, Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata semalam.

Katanya, beliau sudah lama menyebut bahawa Islam hanya minta perempuan tutup aurat dan tidak pernah menyebut mengenai tutup muka atau berpurdah.

“Sebelum ini saya hanya menyebut fasal tutup aurat, macam kita nak sembahyang, nak pergi ke masjidil haram. Pakai macam kain sembahyang yang kita panggil telekung,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di pejabatnya, semalam.

Beliau diminta mengulas cadangan Syeikh Al-Azhar, Mohammed Sayyed Tantawi untuk mengharamkan pelajar perempuan yang memakai purdah daripada memasuki institusi-institusi pendidikan di bawah universiti Al-Azhar.

“Islam menuntut perempuan tutup aurat, tidak perlu tutup muka. Cuma saya tidak kata haram yang tutup muka itu. Tetapi pada masa sekarang sabotaj banyak, polis tidak kenal lelaki atau perempuan yang pakai tudung ini, terutama di negara-negara yang banyak letupan bom. Kalau kena Kelantan pun saya kata haram kalau pakai purdah,” katanya.

Menurut laporan akhbar bebas Al-Masry Al-Youm, langkah pengharaman itu dipercayai sebahagian daripada usaha kerajaan untuk membendung manifestasi Islam yang dianggap ultra-konservatif di Mesir.:

Langkah itu juga berdasarkan faktor keselamatan. Walaupun majoriti wanita Mesir memakai tudung, hanya segelintir memakai purdah atau dikenali sebagai niqab yang menutup muka dan lebih kerap ditemui di Arab Saudi yang mengamalkan ajaran Wahabi.

Kebanyakan ulama berpendapat purdah tidak wajib tetapi hanyalah adat resam yang diamalkan oleh masyarakat Arab Badwi sebelum kedatangan Islam.

Tantawi akan mengumumkan dan mengeluarkan arahan itu tidak lama lagi bagi mengharamkan pelajar perempuan yang memakai niqab daripada memasuki sekolah-sekolah Al-Azhar.

Dalam perkembangan lain, Nik Abdul Aziz berkata, parti itu sedia mengkaji cadangan supaya parti-parti yang bergabung dalam Pakatan Rakyat (PR) didaftar sebagai satu gabungan yang sah seperti Barisan Nasional.

“Itu masalah teknikal dan boleh dilakukan jika keadaan dan undang-undang memerlukan kita berbuat demikian,” katanya kepada pemberita di pejabatnya di Kota Darulnaim di sini, semalam.

Nik Aziz berkata, Pas berpengalaman dalam gabungan parti pembangkang lain sebelum ini dan soal ada antara gabungan PR dikatakan tidak sefahaman boleh dibincangkan semula.

“Jadi, tidak timbul soal Pas tidak boleh bekerjasama dengan DAP kerana mempunyai dasar parti yang berlainan. Sekarang pun dah berkempen bersama, kita boleh buat itu, terserah pada kepimpinan Pusat,” katanya

sumber:http://www.sinarharian.com.my


Baca Seterusnya...

Anda Sendiri Nilai Siapa Yang Berbohong

Baru-baru ini Ketua Putera UMNO Malaysia Datuk Abdul Azeez mendakwa bahawa beliau telah dipukul oleh lebih kurang 20 orang penyokong PAS semasa hari penamaan calon PRK Bagan Pinang tempoh hari.Dakwanya lagi,beliau telah mendapat lebam2 dan terpaksa mendapatkan rawatan di hospital.Betul ke?Anda sendiri boleh lihat gambar2 di bawah dan menilai sendiri dakwaan beliau.


http://saynotomunafiqeen.blogspot.com


GEMPAR !! GAMBAR AZEEZ REMPIT SEDANG DIBELASAH OLEH PENYOKONG PAS




Abdul Azeez sedang mempertahankan Menteri Ismail Sabri.







Abdul Azeez dibelasah lebih 20 orang penyokong PAS.Lihat gambar, Abdul Azeez sedang dicekik.


Kami kagum Putera Umno iaitu Abdul Azeez masih bernyawa dan sanggup berkorban untuk orang lain.

Kami di Bagan utama berbangga dapat merakam aksi samseng penyokong PAS.

Datuk Abdul Azeez boleh amik gambar ini sebagai bukti rekod bagi mendakwa 20 orang penyokong PAS yang bertindak liar itu.Kami tidak minta royalti untuk tiga gambar ini. Kami juga mohon maaf kerana tidak bantu Datuk.

Semoga Datuk cepat sembuh.



Baca Seterusnya...

Wednesday, October 7, 2009

Sedikit Perkembangan Tentang PRK N31 Bagan Pinang

Pengundi Cina sudah tidak takut PAS


BAGAN PINANG, 7 Okt - Kehangatan kempen hari kelima pada hari ini semakin terasa. Poster-poster parti bertanding semakin galak menghiasi jalan-jalan raya di dalam kawasan mengundi khususnya pada hari ini.


Calon PAS, Zulkefly Mohamad Omar tetap bertenaga dalam meneruskan kempen beliau walaupun jadual kempennya sentiasa padat. Beliau yang ditemui semasa sesi lawatan dari rumah ke rumah dan premis-premis perniagaan bagi menemui pengundi-pengundi Cina di sekitar Batu 9, Jalan Teluk Kemang kelihatan ceria dan bersemangat.


Siri kempen dan ziarah pada sebelah pagi ini dijayakan bersama dengan DAP Teluk Kemang. Rombongan ziarah calon diiringi bersama oleh ADUN Lukut, YB Ean Yong dan ADUN Bukit Mertajam, YB Chong Eng yang juga Ketua Wanita DAP Kebangsaan dan beberapa pimpinan setempat.


Ziarah calon PAS pagi tadi benar-benar menampakkan suasana harmoni dan muhibbah, yang turut disertai oleh pimpinan masyarakat Cina dan India. Sambutan luar biasa kaum Cina terhadap calon PAS, bukti pengundi bukan Melayu kini sudah berani berubah.

Inilah sebenarnya kejayaan perjuangan PAS selama ini sehinggakan berjaya melenyapkan rasa takut dan pesimis masyarakat bukan Islam kepada PAS dan Islam. Malah dalam siri pilihanraya kecil yang lalu, semangat perpaduan dalam Pakatan Rakyat ini dapat dilihat. Kerjasama yang padu antara pelbagai kaum dalam memenangkan calon PAS diteruskan lagi dalam pilihanraya kecil N.31 ini.


Rata-rata pengundi berbangsa Cina yang ditemui Zulkefly menunjukkan sokongan yang baik kepada calon PAS itu menyatakan bahawa pengundi Cina sudah tidak takut lagi pada PAS. Isu perkauman dah hukum Hudud yang sering dimomokan BN sebelum ini.

Pengundi yang ditemuinya berkata, masyarakat Cina di sini menjelaskan mereka tidak lagi takut kepada hukum hudud biar pun cuba diuar-uarkan media massa kerana sudah faham kedudukan sebenar. Sama ada tanah di Perak, isu Hudud, isu arak di Selangor mahupun isu kuil di Shah Alam, jawapan mereka, "Kita (tionghua) sudah faham dengan perjuangan PAS".

Turut bersama dalam kempen tersebut adalah isteri beliau, Saeiah Tarmizi.

sumber:http://prkn31baganpinang.pas.org.my/



Baca Seterusnya...

Lamanya Tak Buat Post Sendiri

-Dah berapa hari agak-agaknya saya tak buat post saya sendiri?hmm...

-Bukan tak nak buat,tapi tahu-tahu jelah...kehidupan sebagai seorang 'student' membuatkan saya susah untuk mencari masa yang sesuai untuk pergi ke CC.

-Apa CC tu?

-Cyber Cafe laa..

-Ditambah lagi dengan ke'blur'ran yang melanda otak ni...pikir punya pikir tentang apa yang nak dipaparkan kat blog tapi tak jumpa2.


-Macam otak ni memb
eku...je

-Last2,buat post ni aje,hehehe...

-Oh ye..untuk pengetahuan anda semua,Universiti Islam Antarabangsa akan mengadakan majlis konvokesyennya yang ke-25 pada minggu ini,bermula dari 10 hingga 12 Oktober.

-Jadinya,bagi mereka yang menetap di area2 berhampiran dengan Gombak,bolehlah datang ke UIA untuk sama2 memeriahkan majlis ini.

-Tak kisahlah walaupun anda tiada anak mahupun saudara mara yang akan menerima skrol ijazah pada hari tersebut.Anda datang sahaja ke Convest Hill UIA.

-Kat situ ada banyak gerai,daripada gerai makan,cenderamata dan macam2 lagi..pentas konsert pun ada jugak.

Ingat ye,dari 10 hingga 12 Oktober 2009.

-Jomlah kenali UIA dengan lebih dekat...


Baca Seterusnya...

Monday, October 5, 2009

Mari Mengenal Calon Pas Bagi PRK N31 Bagan Pinang


A. Latar Belakang Peribadi

Nama : Zulkefly Mohamad Bin Haji Omar
Tempat Lahir : Lenggeng, Negeri Sembilan
Tarikh Lahir : 14 Mei 1964 (45 tahun)
Nama Isteri : Saeiah bt Tarmizi
Bilangan Anak : 6 orang (4 Lelaki 2 Perempuan)


B. Latar Belakang Pendidikan

  • Ijazah Sarjana Sains (Master In Science – Corporat
    Communication), UPM
  • Ijazah Sarjana Muda (Komunikasi) UiTM


C. Latar Belakang Politik Dalam PAS

  • Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan (2007 - )
  • Mantan Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan (2005 – 2007)
  • Mantan Setiausaha Perhubungan PAS Negeri Sembilan (2003 – 2005)
  • Mantan Exco Dewan Pemuda PAS Pusat (2001 – 2005)
  • Mantan Pemangku Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Sembilan (2004 – 2005)
  • Mantan Timbalan Ketua Pemuda PAS Negeri Sembilan (2001 – 2004)
  • Mantan Penolong Setiausaha PAS Kawasan Seremban (1998 – 2000)


D. Latar Belakang Kerjaya

  • Pengarah Urusan / Konsultan Syarikat L & R Enterprise Sdn.Bhd
  • Mantan Pengurus Kanan Pembangunan Korporat – IS Technologies Sdn.Bhd (1999 – 2004)
  • Mantan Pengurus Pembangunan Bisnes – Telekom Malaysia
  • Mantan Eksekutif Perhubungan Korporat Pusat Zakat Selangor
  • Mantan Pegawai Perhubungan Ko-operasi Celcom


E. Latar Belakang Organisasi NGO

  • Pengerusi No Incinerator Broga (Negeri Sembilan-Selangor)
  • Penasihat Persatuan Penduduk Tiang / Sri Petaling, Jelebu Negeri Sembilan
  • Penasihat Kelab Penyokong PAS (Mantin, Ulu Branang,Broga
  • Timbalan Pengerusi Teras Pengupayaan Melayu Cawangan Negeri Sembilan

Baca Seterusnya...

Sunday, October 4, 2009

Jenaka Hari Ini

Mertua Vs Menantu

Alkisah ada seorang ibu dengan 3 menantu dari ketiga-tiga puterinya yang cantik-cantik, sang ibu mertua ingin tahu apakah ketiga-tiga menantunya itu sayang kepada mertuanya atau cuma putrinya saja.

Dia lalu memutuskan untuk menguji mereka secara bergantian. Suatu hari dia mengajak menantu pertama naik perahu bermotor ke tengah laut. Di sana dia sengaja menjatuhkan dirinya dari perahu dan terlempar ke dalam air laut. Sang menantu tanpa berfikir panjang langsung terjun menyelamatkan ibu mertuanya.

Besoknya ketika keluar rumah, sang menantu pertama melihat mobil Nissan Livina terparkir di depan rumah, dan sehelai kertas bertulis “Dari ibu mertuamu”.

Giliran menantu kedua pula yang diajak ke tengah laut. Sekali lagi sang mertua pura-pura terjatuh dan terlempar keluar perahu. Menantu kedua ini melupakan pakaian dan dompetnya, langsung terjun demi menyelamatkan mertua tercinta.

Besoknya di depan rumah menantu kedua melihat terparkir Toyota Alphard, disertai sehelai kertas tercatat tulisan, “Dari ibu mertuamu”

Ketika giliran menantu ketiga diajak ke tengah laut, sang mertua kembali melakukan gerakan terjun bebas. Tapi, malangnya kali ini sang menantu bercekak pinggang memandang ibu mertuanya yang tercungap-cungap di dalam air.

Seraya dia berkata, “Rasakan kau!”, sambil berputar membawa perahunya ke darat. Besok harinya ketika menantu ini keluar rumah, di depan rumahnya terparkir Mercedes Benz S-Class terbaru beserta kertas bertuliskan, “Dari ayah mertuamu”.



---- sumbangan: tori
http://gelihati.blogspot.com/

Baca Seterusnya...

Friday, October 2, 2009

Suami isteri terkejut sejadah 'berdiri' sendiri

Pakcik Mohamad Shuhaimi, Mohd Zaki Saad (kanan), menunjukkan 'Sejadah Berdiri'. -Foto THE STAR oleh MUSTAFA AHMAD

BUKIT MERTAJAM: Sepasang suami isteri yang berselisih faham mengenai arah kiblat di rumah mereka di Taman Haji Mohd Amin, Permatang Pauh di sini terkejut apabila sejadah yang terdapat dalam salah sebuah bilik di kediaman mereka tiba-tiba 'berdiri' dengan sendiri malam tadi (1 Okt).

Pasangan Mohamad Shuhaimi Md Ilias dan Zainab Ramli masing-masing berusia 26 tahun menyedari kejadian ganjil berkenaan kira-kira pukul 9.30 malam dan masih lagi dalam keadaan demikian setakat 1.30 tengah hari.



Mohamad Shuhaimi yang bekerja di sebuah syarikat telekomunikasi di sini berkata sejadah berkenaan merupakan hantaran perkahwinan mereka dan ia digunakan sejak tiga tahun lepas.

Mohamad Shuhaimi Md Ilias (kanan) dengan isterinya, Zainab Ramli (kiri) dan anak perempuannya Puteri Kaira Balqisha menerangkan tentang arah 'kiblat' dan 'sejadah berdiri' di rumahnya.

"Sebelum ini kami tidak pernah berselisih faham mengenai arah kiblat di rumah dan ia mula menjadi pertikaian semalam selepas arah kiblat berbeza dengan apa digunakan masjid berhampiran rumah," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Katanya ketika kejadian beliau sedang memandikan anak perempuan mereka berusia dua tahun, manakala isterinya pula sedang menggosok pakaian di bilik berlakunya kejadian ganjil itu.

Jiran-jiran berkerumun ke rumah pasangan Mohamad Shuhaimi Md Ilias dan Zainab Ramli selepas mendengar cerita 'Sejadah Berdiri'.

Mohamad Shuhaimi berkata beliau yang menghamparkan sejadah itu di bilik berkenaan sebelum memandikan anaknya dan tiba-tiba dipanggil oleh Zainab yang berada dalam keadaan ketakutan serta terkejut.

"Isteri beritahu sejadah dihamparkan tadi berdiri secara sendiri ketika dia hendak mengambil pakaian untuk digosok. Saya yang bergegas ke bilik itu terkejut melihatnya.

"Saya bertanya kepada isteri saya sama ada dia ada terkuis sejadah terbabit dengan menggunakan kakinya sehingga menyebabkannya 'berdiri', tetapi dia menafikannya dengan mengatakan ia berdiri secara sendiri," katanya.

Mohamad Shuhaimi (ketiga dari kanan) menjelaskan kepada para tetamu tentang 'Sejadah Berdiri' yang menyerupai seorang Muslimah menunaikan solat.

Katanya beliau menganggap kejadian itu mempunyai hikmahnya tersendiri dan berkemungkinan hendak memberitahu keluarganya mengenai arah kiblat yang sebenarnya.

Kejadian itu menyebabkan rumah mereka menjadi tumpuan kerana orang ramai berpusu-pusu datang untuk melihat sendiri sejadah 'berdiri' berkenaan. BERNAMA

---> Ntah betul ntah tidak yang sejadah tu benar2 berdiri sendiri .Sekali imbas gambar2 yang ditunjukkan macam dibuat2 je.Pegang2,lipat sana sini sikit,jadilah ''sejadah berdiri''.Terpulang kepada anda untuk percaya atau tidak.Tapi bagi saya,sukar untuk mempercayainya.Wallahua'lam.Oh ye,sila klik baca seterusnya untuk membaca kisah penuh.


Baca Seterusnya...

Thursday, October 1, 2009

'Doktor Lawak' Patch Adams percaya jenaka adalah terapi sembuh penyakit

DR Hunter Adams atau lebih dikenali sebagai 'Patch' Adams ialah doktor dan pelawak. -Foto AFP

DR Hunter Adams atau lebih dikenali sebagai 'Patch' Adams bukan doktor biasa yang pesakit temui. Dr Patch Adams ialah seorang pelawak. Kanak-kanak yang sakit tentu suka berjumpa dengan doktor lawak ini.

Adams percaya lawak jenaka, hilai ketawa dan kreativiti adalah sebahagian daripada proses penyembuhan pesakit.


Malah sepanjang 12 tahun dia berkhidmat di Institut Gesundheit - sebuah pusat perubatan di West Virginia, beliau dan rakan-rakan sekerjanya telah mempraktikkan perubatan "ala-lawak" ini.

Mereka mengamalkannya pada kira-kira 15,000 pesakit. Adams menghabiskan masa yang banyak mengkaji apa-apa yang membuat seseorang itu gembira.

Kata Adams: "Sebagai seorang doktor, saya percaya amat penting bagi seseorang individu itu gembira demi kesihatan. Ia mungkin merupakan faktor terpenting untuk menjamin kesihatan seseorang itu."

Adams hakikatnya adalah seorang aktivis sosial yang menghabiskan masa 30 tahun untuk membawa pembaharuan pada sistem penjagaan kesihatan di Amerika Syarikat (AS).

'Doktor lawak' membawa kegembiraan kepada kanak-kanak yang sakit.

Beliau menyifatkan sistem penjagaan kesihatan AS sebagai sistem yang "mahal dan elitis." Beliau mempromosikan satu model penjagaan kesihatan yang tidak disokong oleh polisi insuran semata-mata.

Beliau yang dilahirkan pada 28 Mei 1945 di Washington telah mengasaskan Institut Gesundheit pada 1972. Setiap tahun, dia juga menganjurkan lawatan untuk para sukarelawan mengembara ke seluruh dunia.

Para sukarelawan tersebut berpakaian sebagai badut untuk menghiburkan anak-anak yatim, pesakit, mangsa-mangsa peperangan serta bencana alam.

Patch Adams berjenaka dengan seorang mangsa tsunami di Hikkaduwa, selatan Sri Lanka pada 22 Mac 2005. Adams dan kumpulan seramai 30 pengamal perubatan yang juga pelawak menghabiskan seminggu di situ untuk merawat sambil menghiburkan mangsa-mangsa bencana alam. -Foto REUTERS

Misalnya, pada tahun 1998, Adams melawat Bosnia, sebuah negara yang dilanda peperangan ketika itu untuk memberikan bantuan.

Kehidupan istimewa doktor lawak bergelar Patch Adams ini memberikan inspirasi kepada sutradara filem untuk menghasilkan filem 'Patch Adams' yang dibintangi aktres popular Robin Williams.

Filem tersebut mengisahkan perjalanan hidup sebenar Patch Adams dan hajatnya untuk mentransformasikan sistem penjagaan kesihatan di AS.

Sambutan orang ramai yang menggalakkan telah melonjakkan filem tersebut sehingga mencapai tangga pertama dalam carta filem box-office.

Robin Williams (kiri) berlakon sebagai Hunter Patch Adams dalam filem 'Patch Adams'.

Selain itu, Adams ialah pengarang buku "Gesundheit!" Dalam bahasa Jerman, "Gesundheit!" bermaksud kesihatan yang baik.

Adams mendekati isu personal, komuniti dan kesihatan global dengan "penuh bersemangat". Ini kerana doktor lawak ini percaya "tindakan paling revolusi yang boleh dibuat dalam dunia ini adalah menjadi gembira."

Adams kini menetap di Arlington, Virginia. Tetapi menerusi promosi gaya perubatan "ala-lawak" beliau, sentuhan Adams dirasai di merata-rata tempat di seluruh dunia.


Baca Seterusnya...

Lawak Giler!!!(In English)

italiano in USA

To share a short funny jokes about italian in USA…hope u guys can enjoy it

A bus stop and two Italian men get on. They sit down and engage in an animated Conversation.

The lady sitting next to them ignores them at first, but her attention is galvanized when she hears one of them say the following:

Emma come First. Den I come. Den two Asses come together. I come
once-a-more! Two asses, they come together again. I come again and
pee twice. Then I come one Lasta Time.’

The lady can’t take this any more, ‘You foul-mouthed sex obsessed
pig.’ She retorted indignantly. ‘In this country, we don’t speak
aloud on Public Places about our sex lives.’

Hey, coola down lady, ‘ said the man. ‘Who talkin’abouta sex?
I’m a Justa Tellin my frienda how to spell ‘ Mississippi ‘,’

Lesson: Seek first to understand, and then be understood


Baca Seterusnya...

Wednesday, September 30, 2009

Zulkefly Mohamad Omar VS Isa Samad




Semalam terlerai sudah persoalan siapakah calon yang akan ditampilkan oleh Pas dan juga BN bagi pilihanraya kecil dun Bagan Pinang.Pas mencalonkan pesuruhjayanya di Negeri Sembilan iaitu Zulkefly Mohamad Omar,manakala BN meletakkan Tan Sri Isa Samad yang merupakan bekas naib presiden Umno sebagai calonnya.

BN tetap memilih Isa Samad yang juga merupakan bekas menteri Wilayah Persekutuan walaupun umum sudah mengetahui bahawa beliau pernah disabitkan dengan kesalahan politik wang dalam pemilihan Umno.Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad juga sudah berulangkali menyatakan penolakkannya terhadap Isa,tetapi nampaknya pucuk pimpinan BN memilih untuk tidak menuruti kata-kata beliau.Beliau pastinya kecewa dengan keputusan pemilihan Isa sebagai calon di Bagan Pinang.

Kalaupun BN menang di Bagan Pinang nanti,tetapi mereka akan menghadapi kekalahan dalam pilihanraya umum ke-13 nanti.Begitulah amaran yang dilontarkan oleh Tun. Kata Tun pemilihan calon yang tidak bersih akan menunjukkan bahawa BN tidak serius dengan usaha pembaharuan yang dicanang-canangkannya.Rakyat pula sudah semakin bijak dalam memilih pemimpin di mana pemimpin2 yang korup pastinya akan ditolak.Itulah yang membimbangkan beliau.

BN sebenarnya serba salah dalam membuat keputusan mengenai calon di Bagan Pinang.Jika ia memilih calon selain Isa Samad,ditakuti akan berlaku penolakkan dari akar umbi Umno di Dun tersebut.Ini kerana Umno bahagian tersebut memang mahukan Isa Samad sebagai calon.BN pastinya tidak mahu wujudnya sabotaj daripada kalangan ahli-ahli parti mereka sendiri.Jika mereka mengetepikan kemahuan akar umbi, tidak mustahil apa yang berlaku di Kuala Terengganu akan berulang kembali di Bagan Pinang.

Bagi Pas pula,perkara yang paling merisaukannya bukan mengenai calon. Calonnya iaitu Zulkefly Mohamad Omar merupakan seorang yang bersih.Beliau merupakan seorang yang disenangi oleh para penduduk di Bagan Pinang.Tetapi yang merisaukan Pas ialah perihal undi pos yang mencatatkan jumlah yang sangat tinggi iaitu lebih daripada 4000.Kalaupun Pas berjaya mendapatkan sokongan pengundi Cina dan India,belum tentu lagi parti tersebut boleh menang di situ jika undi pos tidak memihak kepada mereka.Sebab itulah kebelakangan ini Pas berulangkali mendesak SPR supaya memansuhkan undi pos,desakan yang turut dibuat oleh beberapa buah NGO.

Di atas kertas,memang BN mempunyai peluang yang cerah untuk mempertahankan kerusi dun Bagan Pinang.Itu kerana mereka mempunyai satu aset yang sangat berharga iaitu undi pos.Undi pos sejak dahulu lagi menjadi penyumbang terbesar bagi kemenangan BN di dalam pilihanraya.Boleh dikatakan di mana-mana saluran yang mempunyai pengundi pos,BN pasti akan memenanginya.Inilah tembok yang masih belum lagi dapat diruntuhkan oleh parti2 pembangkang.

Tetapi dari satu sudut,Pas sebenarnya sudah memperolehi kemenangan.Pencalonan Isa Samad merupakan kunci kemenangan tersebut.Ini kerana rakyat pastinya akan menganggap bahawa BN memang tidak serius untuk membuat pembaharuan kerana masih lagi memilih calon yang telah disabitkan dengan kesalahan politik wang.Rakyat umumnya tidak lagi mahu calon seperti itu untuk menjadi pemimpin mereka.Mungkin ramalan Tun Dr Mahathir bahawa BN akn tumbang di dalam pilihanraya ke-13 akan menjadi kenyataan.Seperti apa yang berlaku kepada parti LDP di Jepun.



Baca Seterusnya...

Tuesday, September 29, 2009

Isa Samad calon BN di Bagan Pinang


Tan Sri Isa Samad diumumkan sebagai calon BN dalam pilihanraya kecil DUN Bagan Pinang 11 Oktober depan.

Isa merupakan ketua Umno bahagian Teluk Kemang dan bekas naib presiden Umno.

Pengumuman tersebut dibuat oleh Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Kerusi DUN Bagan Pinang kosong ekoran kematian penyandangnya, Azman Mohamad Noor dari BN yang menang dengan majoriti 2,333 dalam pilihanraya umum Mac tahun lalu.

Azman yang juga naib ketua bahagian Teluk Kemang, menewaskan Ramli Ismail dari PAS yang mendapat 4,097 undi.

Isa digantung selama tiga tahun sejak 24 Jun 2005 kerana rasuah politik ketika pemilihan Umno 2004. Pada mulanya, dia digantung selama enam tahun atau dua penggal tetapi dikurangkan selepas beliau membuat rayuan.

Ekoran itu, mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berpendapat bahawa Isa tidak seharusnya menjadi calon BN dalam pilihanraya kecil tersebut.

Jika tidak, katanya, imej Umno akan terjejas kerana dianggap tidak serius dalam memerangi politik wang sekiranya masih meletakkan mereka yang sudah didapati bersalah dalam rasuah politik sebagai calon.

Isa, katanya, sudah didapati bersalah dan kalau Umno letak beliau sebagai calon, ia juga bermakna bahawa Umno tidak ambil berat tentang kes-kes semacam itu.

Dr Mahathir berkata, kalau pun Isa boleh menang tetapi Umno "kena fikir seluruh Malaysia fikir apa terhadap Umno".

sumber:malaysiakini


Baca Seterusnya...

Monday, September 28, 2009