TerimA Kasih SaYa UcapkaN KepaDa Anda KeraNa Sudi MenGunJungi Blog Ini. SebeLum Pergi, Sila TinGGalkan SepataH Dua Kata di Chatbox SupaYa Saya DapaT Mengunjungi BloG Anda Pula (^.^)

Thursday, March 11, 2010

Kisah Hidup En.Lalat

sumber:http://akupenglipurlara.blogspot.com


Pada zaman dahulu, ada seekor makhluk yang agak kecil tubuhnya. Panggil dia Encik Lalat. Dia suka enjoy hinggakan dia lupa diri dan akhirnya dia muflis. Teruk betul..ish3..



Setelah muflis, En.Lalat mula kerisauan dan start cari kerja untuk sara hidup dia. Ai, takkan pakai beskal je nak cari keje, kepak apa guna?hahaha...



En. Lalat sanggup lakukan apa saja dan merayu2 untuk dapatkan kerja demi mencari makanan. Kebanyakan shopping mall seperti Tesco, Giant dan 7Eleven dah pergi tapi hampa...



En. Lalat mula tension, kecewa dan juga rasa nak bunuh diri je sebab sampai sekarang tak dapat mana2 keje lagi. Jadi akhirnya dia mula memikirkan sesuatu kerja yang boleh dapat duit walaupun kecil-kecilan..



En. Lalat mula menceburkan diri dalam arena muzik negara ni dengan harapan dapat masuk AJL . Album single pertama pun keluar la bertajuk "Lalat Seadanya".. Album En. Lalat meletup hingga dengan penjualan album tak terhingga! Sedap ke suara dia yek?haha



Dah lepas tu, nama En.Lalat pun top la kat dunia ranking kedua terbawah. hehe. Sekarang En.Lalat hidup mewah, tak yah pikir dah pasal duit, persetankan semua tuh, semua ditanggung beressss..



Aisey men, mentang2 la dah kaya, tak ingat dunia tuh. Pergi melancong tak beragak lak! hahaha



Hah! Lupa lak nak bagi tahu. Kalau korang nak tau, hobi En.Lalat di waktu lapang bermain skateboard. Walaupun bergelar artis, kesihatan diutamakan beb!



Dah nama pun artis, banyak la show kena wat. haha. Antara tempat2 paling slalu buat show seperti Hard Rock Cafe, Bukit Bintang dan lain-lain lagi. Stylo giler En.Lalat ni pegang gitar. haha



Ni antara picture paling stylo time perform concert di luar negara dulu.. Banyak peminat-peminat En.Lalat tuh.. ahaks!



Kali ni, En.Lalat dah tak guna dah beskal tua dia. Vespa pula jadi pilihan dia. Retro sangat tuhh..haha. Ai, malas dah nak cakap, kepak apa guna weh?! hahaha



Disebabkan terlalu enjoy dan terdapat kontroversi gambar tak senonoh En.Lalat di internet, akhirnya En.Lalat kena banned jadi artis dan tinggal sehelai sepinggang la. Duit tak cukup, hutang beli Vespa pun tak habis lagi. apa nak jadi la, tak serik2 lagi ke..hahaha



En. Lalat mula rasa menyesal, nak report kat Aduan Rakyat.. macam tak kena gak. Salah sendiri nak repot kat sana watpe? Lagu "Dewa 19 - Cintaku Tertinggal di Malaysia " mula terngiang2 di telinga En.Lalat. Teringat kekasih lama..



Akhirnya terpakse le yop, cari kerja balik. Nak buat camana, tak cari keje, takde duit, tak dapat makan, nak idup camana kan?ahaks! ;D

Sekian, tamatla sudah kisah En.Lalat. Harap2 En.Lalat dah serik dan tak enjoy2 lagi. Sedar2 la diri tu lalat. hehe. Harap korang enjoy cerita ni. Entry terpanjang pernah aku buat! haha

Credit : Nicholas portofolio on Flickr.


Baca Seterusnya...

Saturday, March 6, 2010

Mari Baca LawaK Siri 3

Dah lama kyuubi tak buat siri lawak ni. Jadi untuk kali ni, kyuubi akan sambung siri lawak ni iaitu siri yang ke 3. mari kita sama-sama rehatkan minda di hujung minggu ni sambil baca lawak.



Pada suatu hari 2 ekor Kelawar pemakan darah sedang berehat di dalam sebuah gua. Sedang mereka berehat, tiba-tiba seekor daripada kelawar tersebut berasa lapar.

kelawar 1 : weh kelawar 2, meh kita cari darah. aku lapar la.
kelawar 2 :wei, mana ko nak cari darah siang-siang macam ni? Kita kan biasa cari darah malam je. ada-ada je ko ni
kelawar 1 : wei! aku lapar la! aku nak juga, aku nak sekarang!

si kelawar 1 pun dah sangat lapar dan bersedia untuk terbang. Dia menoleh kepada rakan kelawarnya itu dan berkata, "ko nak ikut ke tak?"

"Jangan jadi bodoh, ko hanya akan membazir masa je pergi sekarang"

si kelawar yang pertama tidak mengendahkan kata-kata rakannya itu dan terus terbang. Selang beberapa minit kemudian, kelawar pertama tadi balik semula dengan darah di serata mukanya. Si kelawar ke 2 pun kehairanan kerana memang susah nak cari darah masa siang.lalu dia pun bertanya,

kelawar 2 : "wei, mana ko dapat darah banyak tu masa siang macam ni?"
kelawar 1 : " oh, ko nampak tak pokok besar diluar tu?" sambil menuding jari kearah 1 pokok besar diluar gua.
kelawar 2 :"oh nampak, jelas dan terang lagi"
kelawar 1 :"aku tak nampak" katanya

hahahahahahaha!!

*Picture taken from google

Pengajaran : fikir dahulu sebelum bertindak. nanti macam kelawar tu, dah tahu tak nampak kalau jalan siang, nak juga jalan.

kyuubi85.blogspot.com





Baca Seterusnya...

Friday, March 5, 2010


If you have seen Siti Syakirah or you have any information please call the numbers bellow.



Please spread the message to others and be a responsible citizen.This ads was taken from Youthsays.
Baca Seterusnya...

Tuesday, February 23, 2010

YouthSays- Have YoU Heard About It?

Click on the image for a clearer view.



What is Youthsays.com?

YouthSays.com is a REWARDS platform for youths. Members of YouthSays.com consist of youths (aged 15 – 35) from all over the Southeast Asia region. Membership is FREE & currently open to youths from Malaysia, Vietnam, Indonesia, Philippines and Singapore.

Where do the rewards come from? And why?

Every year, businesses spend a lot of money on research, advertising, and organizing activities to gain support from youths. Through YouthSays.com, youths can support businesses directly in research, advertising and organizing activities. This saves money for the businesses, which are then passed on to youths in form of cash, prizes and enriching experiences.





How do youths get rewarded?

Youths get rewarded by participating in opportunities such as:

1. Online Surveys -When youths take online surveys they get rewarded for sharing their feedback directly with the businesses. Youths are highly encouraged to be honest with their answers as these answers will be used to shape or modify the products or services which will affect the youths in the end.
2. Online Advertising - What youths tell their friends is the most powerful form of advertising and businesses need this. Through YouthSays.com, businesses can get advertising support directly from youths. In return, youths who provide this support get rewarded.
3. Campus - Businesses who want to connect with students in campuses are willing to sponsor their events or even pay students to help them in their promotion campaigns. YouthSays.com helps students get sponsors for their events in campus, or provide student ambassador opportunities with the most exciting brands.
4. Community - Youths get the opportunity to meet other youths from across their country! YouthSays.com enables youths to ask questions and give answers to one another.




What rewards has YouthSays.com given out?

Youths on YouthSays.com are rewarded in many attractive ways for their participation. In the past, youths have earned cash, won prizes like laptops, iPods, cameras, concert & cinema tickets, product vouchers, a car and much, much more!

In November 2009, hundreds of YouthSays.com members were flown from all over Southeast Asia to Kuala Lumpur and given free accommodation and passes to engage and be inspired by global change icons like the co-founder of Twitter, Donald Trump, Tony Fernandes and Bob Geldof at the Youth Engagement Summit (YES 2009).

Feel interested to join?It's easy, just click the link below.

JOIN NOW

-> Don't afraid because this site is not a scam.It's a legal site and I assure you.




Baca Seterusnya...

Monday, February 22, 2010

MenGuap Bukan Sebab NganTuk Je Tau...



Perasan tak kalau satu orang menguap, orang lain pun ikut menguap juga ?
Penyelidik menyatakan dalam 40-60% orang yang tengok gambar orang menguap akan turut menguap. Kalau baca perkataan "Menguap" pun kadang2 boleh buat orang ikut menguap.

Bukan manusia saja yang menguap. Binatang pun menguap juga.
Kalau korang tengok kucing yang korang pelihara tu, boleh nampak kucing tu pun menguap.

Kenapa kita menguap ?

Penerangan saintifik menyatakan yang kita menguap disebabkan oleh keperluan fizikal kita. Selain daripada kepenatan, kita juga menguap kalau darah kita kekurangan oxygen. Ada juga teori yang menyatakan menguap dapat melaraskan suhu badan kita. Sesetengah orang berpikiran yang kita menguap kalau kita rasa bosan.

Kepercayaan orang dahulu kala

Ada juga terdapat kepercayaan yang berasal dari Greeks yang menyatakan kita mesti tutup mulut bila menguap untuk elakkan roh kita dari terlepas melalui mulut. Sesetengah orang pada zaman dahulu percaya bila seseorang tu menguap, dia akan ditimpa bahaya.

So kenapa menguap boleh berjangkit ?

Bila kita lihat orang menguap, otak kita proses informasi dan informasi itu disalurkan ke brain circuitry yang menganalisis dan meniru gaya yang dilakukan oleh orang lain. Circuitry ini dipanggil “mirror-neuron system” kerana ia mengandungi sel otak yang special yang menjadi aktif bila kita membuat sesuatu atau bila kita melihat orang lain membuat sesuatu lalu meniru aksi orang lain.

Selain daripada pengajian itu, penyelidik membuat teori bahawa kejangkitan menguap ini dapat menolong kita berkomunisai kita punya level of alertness kepada orang lain. Dengan itu, kita dapat coordinate masa tidur kita dengan orang lain.


Ape pulak hukum menguap menurut Islam ye?

1. Menahan menguap sekadar termampu Diriwayatkan oleh Al-Bukhari daripada Abu Hurairah r. a., daripada Nabi Muhammad s. a. w., bahwasanya baginda bersabda yang bermaksud: Sesungguhnya Allah Ta'ala suka orang yang bersin, dan membenci orang yang menguap. Maka apabila seseorang kamu bersin, lalu dia mengucapkan 'Alhamdulillaah', maka adalah hak atas setiap Muslim yang mendengarnya pula mengucapkan 'Yarhamukallaah!'. Adapun menguap itu adalah daripada syaitan. Maka apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia menahannya sekadar termampu. Sebab sesungguhnya apabila seseorang kamu menguap, syaitan akan mentertawakannya.

2. Meletakkan tangan di atas mulut untuk menahan menguap Diriwayatkan oleh Muslim daripada Abu Said Al-Khudri r. a., katanya : Telah bersabda Rasulullah s. a. w. yang bermaksud: Apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia meletakkan tangannya pada mulutnya, kerana sesungguhnya syaitan itu akan masuk (melalui mulut yang terbuka). Kebanyakan ulama menghukumkan sunnat meletakkan tangan di mulut ketika menguap, sama ada di dalam sembahyang ataupun di luarnya.

3. Makruh mengangkat suara ketika menguap Diriwayatkan oleh Muslim, Ahmad dan At-Termizi daripada nabi Muhammad s. a. w. katanya yang bermaksud: Sesungguhnya Allah suka kepada orang-orang yang bersin, dan membenci orang-orang yang menguap. Maka apabila seseorang kamu menguap, jangan sampai berbunyi haaa haaa, kerana yang demikian itu daripada syaitan yang mentertawakanmu. Ibnu As-Sunni telah meriwayatkan pula daripada Abdullah bin Az-Zubair r. a., katanya: Telah bersabda Rasullah s. aw. yang bermaksud: Sesungguhnya Allah azzawajalla membenci mengangkat suara ketika menguap dan bersin. Ada diriwayatkan iaitu apabila seseorang itu dapat menahan menguap, lalu dia berkhayal dalam ingatannya, bahawasanya Nabi alaihis-salam tidak pernah menguap sama sekali, niscaya akan hilang perasaan hendak menguap itu dengan izin Allah.

Hukum menguap dalam Islam


Baca Seterusnya...