TerimA Kasih SaYa UcapkaN KepaDa Anda KeraNa Sudi MenGunJungi Blog Ini. SebeLum Pergi, Sila TinGGalkan SepataH Dua Kata di Chatbox SupaYa Saya DapaT Mengunjungi BloG Anda Pula (^.^)

Thursday, March 11, 2010

Kisah Hidup En.Lalat

sumber:http://akupenglipurlara.blogspot.com


Pada zaman dahulu, ada seekor makhluk yang agak kecil tubuhnya. Panggil dia Encik Lalat. Dia suka enjoy hinggakan dia lupa diri dan akhirnya dia muflis. Teruk betul..ish3..



Setelah muflis, En.Lalat mula kerisauan dan start cari kerja untuk sara hidup dia. Ai, takkan pakai beskal je nak cari keje, kepak apa guna?hahaha...



En. Lalat sanggup lakukan apa saja dan merayu2 untuk dapatkan kerja demi mencari makanan. Kebanyakan shopping mall seperti Tesco, Giant dan 7Eleven dah pergi tapi hampa...



En. Lalat mula tension, kecewa dan juga rasa nak bunuh diri je sebab sampai sekarang tak dapat mana2 keje lagi. Jadi akhirnya dia mula memikirkan sesuatu kerja yang boleh dapat duit walaupun kecil-kecilan..



En. Lalat mula menceburkan diri dalam arena muzik negara ni dengan harapan dapat masuk AJL . Album single pertama pun keluar la bertajuk "Lalat Seadanya".. Album En. Lalat meletup hingga dengan penjualan album tak terhingga! Sedap ke suara dia yek?haha



Dah lepas tu, nama En.Lalat pun top la kat dunia ranking kedua terbawah. hehe. Sekarang En.Lalat hidup mewah, tak yah pikir dah pasal duit, persetankan semua tuh, semua ditanggung beressss..



Aisey men, mentang2 la dah kaya, tak ingat dunia tuh. Pergi melancong tak beragak lak! hahaha



Hah! Lupa lak nak bagi tahu. Kalau korang nak tau, hobi En.Lalat di waktu lapang bermain skateboard. Walaupun bergelar artis, kesihatan diutamakan beb!



Dah nama pun artis, banyak la show kena wat. haha. Antara tempat2 paling slalu buat show seperti Hard Rock Cafe, Bukit Bintang dan lain-lain lagi. Stylo giler En.Lalat ni pegang gitar. haha



Ni antara picture paling stylo time perform concert di luar negara dulu.. Banyak peminat-peminat En.Lalat tuh.. ahaks!



Kali ni, En.Lalat dah tak guna dah beskal tua dia. Vespa pula jadi pilihan dia. Retro sangat tuhh..haha. Ai, malas dah nak cakap, kepak apa guna weh?! hahaha



Disebabkan terlalu enjoy dan terdapat kontroversi gambar tak senonoh En.Lalat di internet, akhirnya En.Lalat kena banned jadi artis dan tinggal sehelai sepinggang la. Duit tak cukup, hutang beli Vespa pun tak habis lagi. apa nak jadi la, tak serik2 lagi ke..hahaha



En. Lalat mula rasa menyesal, nak report kat Aduan Rakyat.. macam tak kena gak. Salah sendiri nak repot kat sana watpe? Lagu "Dewa 19 - Cintaku Tertinggal di Malaysia " mula terngiang2 di telinga En.Lalat. Teringat kekasih lama..



Akhirnya terpakse le yop, cari kerja balik. Nak buat camana, tak cari keje, takde duit, tak dapat makan, nak idup camana kan?ahaks! ;D

Sekian, tamatla sudah kisah En.Lalat. Harap2 En.Lalat dah serik dan tak enjoy2 lagi. Sedar2 la diri tu lalat. hehe. Harap korang enjoy cerita ni. Entry terpanjang pernah aku buat! haha

Credit : Nicholas portofolio on Flickr.


Baca Seterusnya...

Saturday, March 6, 2010

Mari Baca LawaK Siri 3

Dah lama kyuubi tak buat siri lawak ni. Jadi untuk kali ni, kyuubi akan sambung siri lawak ni iaitu siri yang ke 3. mari kita sama-sama rehatkan minda di hujung minggu ni sambil baca lawak.



Pada suatu hari 2 ekor Kelawar pemakan darah sedang berehat di dalam sebuah gua. Sedang mereka berehat, tiba-tiba seekor daripada kelawar tersebut berasa lapar.

kelawar 1 : weh kelawar 2, meh kita cari darah. aku lapar la.
kelawar 2 :wei, mana ko nak cari darah siang-siang macam ni? Kita kan biasa cari darah malam je. ada-ada je ko ni
kelawar 1 : wei! aku lapar la! aku nak juga, aku nak sekarang!

si kelawar 1 pun dah sangat lapar dan bersedia untuk terbang. Dia menoleh kepada rakan kelawarnya itu dan berkata, "ko nak ikut ke tak?"

"Jangan jadi bodoh, ko hanya akan membazir masa je pergi sekarang"

si kelawar yang pertama tidak mengendahkan kata-kata rakannya itu dan terus terbang. Selang beberapa minit kemudian, kelawar pertama tadi balik semula dengan darah di serata mukanya. Si kelawar ke 2 pun kehairanan kerana memang susah nak cari darah masa siang.lalu dia pun bertanya,

kelawar 2 : "wei, mana ko dapat darah banyak tu masa siang macam ni?"
kelawar 1 : " oh, ko nampak tak pokok besar diluar tu?" sambil menuding jari kearah 1 pokok besar diluar gua.
kelawar 2 :"oh nampak, jelas dan terang lagi"
kelawar 1 :"aku tak nampak" katanya

hahahahahahaha!!

*Picture taken from google

Pengajaran : fikir dahulu sebelum bertindak. nanti macam kelawar tu, dah tahu tak nampak kalau jalan siang, nak juga jalan.

kyuubi85.blogspot.com





Baca Seterusnya...

Friday, March 5, 2010


If you have seen Siti Syakirah or you have any information please call the numbers bellow.



Please spread the message to others and be a responsible citizen.This ads was taken from Youthsays.
Baca Seterusnya...

Tuesday, February 23, 2010

YouthSays- Have YoU Heard About It?

Click on the image for a clearer view.



What is Youthsays.com?

YouthSays.com is a REWARDS platform for youths. Members of YouthSays.com consist of youths (aged 15 – 35) from all over the Southeast Asia region. Membership is FREE & currently open to youths from Malaysia, Vietnam, Indonesia, Philippines and Singapore.

Where do the rewards come from? And why?

Every year, businesses spend a lot of money on research, advertising, and organizing activities to gain support from youths. Through YouthSays.com, youths can support businesses directly in research, advertising and organizing activities. This saves money for the businesses, which are then passed on to youths in form of cash, prizes and enriching experiences.





How do youths get rewarded?

Youths get rewarded by participating in opportunities such as:

1. Online Surveys -When youths take online surveys they get rewarded for sharing their feedback directly with the businesses. Youths are highly encouraged to be honest with their answers as these answers will be used to shape or modify the products or services which will affect the youths in the end.
2. Online Advertising - What youths tell their friends is the most powerful form of advertising and businesses need this. Through YouthSays.com, businesses can get advertising support directly from youths. In return, youths who provide this support get rewarded.
3. Campus - Businesses who want to connect with students in campuses are willing to sponsor their events or even pay students to help them in their promotion campaigns. YouthSays.com helps students get sponsors for their events in campus, or provide student ambassador opportunities with the most exciting brands.
4. Community - Youths get the opportunity to meet other youths from across their country! YouthSays.com enables youths to ask questions and give answers to one another.




What rewards has YouthSays.com given out?

Youths on YouthSays.com are rewarded in many attractive ways for their participation. In the past, youths have earned cash, won prizes like laptops, iPods, cameras, concert & cinema tickets, product vouchers, a car and much, much more!

In November 2009, hundreds of YouthSays.com members were flown from all over Southeast Asia to Kuala Lumpur and given free accommodation and passes to engage and be inspired by global change icons like the co-founder of Twitter, Donald Trump, Tony Fernandes and Bob Geldof at the Youth Engagement Summit (YES 2009).

Feel interested to join?It's easy, just click the link below.

JOIN NOW

-> Don't afraid because this site is not a scam.It's a legal site and I assure you.




Baca Seterusnya...

Monday, February 22, 2010

MenGuap Bukan Sebab NganTuk Je Tau...



Perasan tak kalau satu orang menguap, orang lain pun ikut menguap juga ?
Penyelidik menyatakan dalam 40-60% orang yang tengok gambar orang menguap akan turut menguap. Kalau baca perkataan "Menguap" pun kadang2 boleh buat orang ikut menguap.

Bukan manusia saja yang menguap. Binatang pun menguap juga.
Kalau korang tengok kucing yang korang pelihara tu, boleh nampak kucing tu pun menguap.

Kenapa kita menguap ?

Penerangan saintifik menyatakan yang kita menguap disebabkan oleh keperluan fizikal kita. Selain daripada kepenatan, kita juga menguap kalau darah kita kekurangan oxygen. Ada juga teori yang menyatakan menguap dapat melaraskan suhu badan kita. Sesetengah orang berpikiran yang kita menguap kalau kita rasa bosan.

Kepercayaan orang dahulu kala

Ada juga terdapat kepercayaan yang berasal dari Greeks yang menyatakan kita mesti tutup mulut bila menguap untuk elakkan roh kita dari terlepas melalui mulut. Sesetengah orang pada zaman dahulu percaya bila seseorang tu menguap, dia akan ditimpa bahaya.

So kenapa menguap boleh berjangkit ?

Bila kita lihat orang menguap, otak kita proses informasi dan informasi itu disalurkan ke brain circuitry yang menganalisis dan meniru gaya yang dilakukan oleh orang lain. Circuitry ini dipanggil “mirror-neuron system” kerana ia mengandungi sel otak yang special yang menjadi aktif bila kita membuat sesuatu atau bila kita melihat orang lain membuat sesuatu lalu meniru aksi orang lain.

Selain daripada pengajian itu, penyelidik membuat teori bahawa kejangkitan menguap ini dapat menolong kita berkomunisai kita punya level of alertness kepada orang lain. Dengan itu, kita dapat coordinate masa tidur kita dengan orang lain.


Ape pulak hukum menguap menurut Islam ye?

1. Menahan menguap sekadar termampu Diriwayatkan oleh Al-Bukhari daripada Abu Hurairah r. a., daripada Nabi Muhammad s. a. w., bahwasanya baginda bersabda yang bermaksud: Sesungguhnya Allah Ta'ala suka orang yang bersin, dan membenci orang yang menguap. Maka apabila seseorang kamu bersin, lalu dia mengucapkan 'Alhamdulillaah', maka adalah hak atas setiap Muslim yang mendengarnya pula mengucapkan 'Yarhamukallaah!'. Adapun menguap itu adalah daripada syaitan. Maka apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia menahannya sekadar termampu. Sebab sesungguhnya apabila seseorang kamu menguap, syaitan akan mentertawakannya.

2. Meletakkan tangan di atas mulut untuk menahan menguap Diriwayatkan oleh Muslim daripada Abu Said Al-Khudri r. a., katanya : Telah bersabda Rasulullah s. a. w. yang bermaksud: Apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia meletakkan tangannya pada mulutnya, kerana sesungguhnya syaitan itu akan masuk (melalui mulut yang terbuka). Kebanyakan ulama menghukumkan sunnat meletakkan tangan di mulut ketika menguap, sama ada di dalam sembahyang ataupun di luarnya.

3. Makruh mengangkat suara ketika menguap Diriwayatkan oleh Muslim, Ahmad dan At-Termizi daripada nabi Muhammad s. a. w. katanya yang bermaksud: Sesungguhnya Allah suka kepada orang-orang yang bersin, dan membenci orang-orang yang menguap. Maka apabila seseorang kamu menguap, jangan sampai berbunyi haaa haaa, kerana yang demikian itu daripada syaitan yang mentertawakanmu. Ibnu As-Sunni telah meriwayatkan pula daripada Abdullah bin Az-Zubair r. a., katanya: Telah bersabda Rasullah s. aw. yang bermaksud: Sesungguhnya Allah azzawajalla membenci mengangkat suara ketika menguap dan bersin. Ada diriwayatkan iaitu apabila seseorang itu dapat menahan menguap, lalu dia berkhayal dalam ingatannya, bahawasanya Nabi alaihis-salam tidak pernah menguap sama sekali, niscaya akan hilang perasaan hendak menguap itu dengan izin Allah.

Hukum menguap dalam Islam


Baca Seterusnya...

Sunday, February 21, 2010

Gambar Ini MempunYai Dua Makna

Cuba perhatikan GAMBAR di bawah dengan teliti @_@

sILA klik gambar untuk lebih jelas





Dapat cari 2 makna tersebut?Kalau tak dapat,itu bererti anda kurang daya pemerhatian.Cuba lagi.

Masih tak dapat jawapannya ke?

Kalau tak dapat,boleh klik "Baca Seterusnya".

MaknA pertama: Kids exchange
MaknA kedua : Kid sex change ^.^


Baca Seterusnya...

Saturday, February 20, 2010

CEPAT TANGGALKAN KAIN

sumber:akukahmilikmu.blogspot.com

Zack dan Mira sepupu. Tiap-tiap kali kat kampung diorg akan kongsi satu bilik. Masa tu malam raya.
Zack: Mira!

Mira: Nape Zack?

Zack: Ikut aku kat bilik tidur jap!

Mira: Jangan tarik!


Dalam bilik......

Zack: Kau tahu tak aku ni seorg lelaki yg pantang kalau tak dapat apa yg aku nak selama ni.......

Mira: Huh? Zack: Dah tak tahan dah Mira! Cepat tanggalkan kain kau tu sekarang jugak!

Mira: Ape ni Zack??!!

Zack: Setelah sekian lama aku berkongsi bilik ngan kau Mira........ aku betul-betul dah tak tahan dah ni Mira! tanggalkan cepat!

Mira: Zack na...na..nanti dulu.....Zack. ...

Zack: No excuse! tanggalkan skang! kau nak aku guna kekerasan??? !

Mira: Ja..ja..jangan buat perangai camni Zack....Mira takut....... esokkan dah raya..... baru habis sebulan berpuasa....

Zack: Pasal esok nak raya lah aku suruh kau tanggalkan kain langsir kau ni!! Tiap2 tahun mesti guna kain langsir kau utk bilik ni! Aku tak kira tahun ni kain langsir aku pulak!

Mira: ce.....la... ..ka...

p/s ~ for Mira, jgn cepat salah sangka & for Zack, jgn suka wat org salah sangka..hehe..

Baca Seterusnya...

Friday, February 19, 2010

Bila Seorang Pengecut Bermain Dengan Kata-kata

Rasa menyampah pulak saya bila membaca kenyataan Datuk Seri Zahrain Hashim dalam akhbar Sinar Harian hari ni.Beliau dilaporkan sebagai berkata bahawa tindakannya keluar dari PKR ialah kerana tidak bersetuju dengan Lim Guan Eng yang menindas serta meminggirkan orang-orang Melayu.

Berikut antara petikan kata-kata beliau:

"Apabila saya mengkritik Guan Eng sebagai diktator,cauvinis dan pemikiran komunis,ramai yang melenting.Tetapi kini ramai yang menyokong saya kerana sudah dapat melihat belang sebenar Ketua Menteri itu.Saya tidak akan mengkritik secara membabi buta sebaliknya berdasakan fakta dan kenyataan yang sebenar.Kini rakyat boleh melihat apa yang dilakukan oleh Guan Eng,"katanya.

Saya rasa menyampah kerana si pengecut ini cuba untuk berlagak berani pulak.Kritik berdasarkan fakta konon.Kalau rasa dirinya dipihak yang benar serta mempunyai fakta untuk menyokong kata-katanya,mengapa tak luahkannya di hadapan panel jawatankuasa disiplin PKR?Ini tak,belum pun sempat jawatankuasa tersebut memanggilnya,sudah cabut angkat kaki.Teruk betul perangai.Itu apa namanya kalau bukan tindakan pengecut?Bahkan lagi pengecut dari seorang lagi pengecut dalam PKR yang sengaja menjadikan alasan pergi menghadiri persidangan di Korea Selatan untuk tidak menghadap jawatankuasa disiplin.



Adoyai...itulah sikap orang pengecut.Cakap berapi-api,semangat bukan main,macam singa yang gagah perkasa,tapi bila diminta bersemuka dan menyatakan sebab apa tak puas hati, terus menikus dalam lubang atau lebih tepatnya baling batu banyak-banyak kemudian sembunyikan tangan.




Baca Seterusnya...

Thursday, February 18, 2010

PAS will not field Ibrahim Ali in next general election

Wong Choon Mei

KUALA LUMPUR, Feb 18: PAS will not field Ibrahim Ali, the Perkasa chief who has become notorious for his outlandish and ultra-racist remarks, in the next general election, party leaders said.

“We have known him for a long time. He is most annoying, even irritating but he is just a tin kosong (empty vessel) although people nowadays see him as dangerous to society because of his racist remarks,” Wan Rahim Wan Abdullah, PAS MP for Kota Bahru, told Harakahdaily.

According to Wan Rahim, Ibrahim's the ultra-Malay persona may be due to political expediency rather than any real or deep-rooted belief that the community was still being marginalized and backwards after 52 years of independence from colonial British rule.

“Ibrahim is like a parasite, hopping from tree to tree to cari makan (make a living). Whichever tree he is on will somehow die and then he will flutter on to the next,” Wan Rahim said.

“I saw him recently and advised him to join Umno. But he seems frustrated that Umno hasn’t offered to take him back as a member. In fact, there is already an Umno man going around Pasir Mas servicing the constituents there as though he is the next candidate.

“So it looks like Ibrahim is back to square one, the days before PAS pitied him and lent him our machinery to run under our party flag in 2008. In the next general election, PAS will field a new candidate, so it will really be like 2004 for him when he had to face candidates from both Umno and PAS and lost badly as a result."

sumber:harakahdaily.net

Jadinya,sudah boleh diagak bahawa lepas pilihanraya umum akan datang,tidak akan ada lagi kelibat seorang ahli parlimen yang bernama ibrahim ali.Kasihan...UMNO pun tak nak kat dia.Pas lagilah,memang sure reject dan 'terajang' dia punya.Kalau dia bertanding atas tiket bebas,memang pasti punyalah,PASTI HILANG WANG PERTARUHAN DAN LEPAS 2 KENA KETAWAKaN.hehehe




Baca Seterusnya...

Wednesday, February 17, 2010

Apabila Terlalu Semangat Nak Berdemo,Inilah Jadinya

Gambar mengenai demo yang dilakukan oleh Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia baru-baru ini.Kelihatan kelibat pemimpin Perkasa-siapa lagi kalau bukan Ibrahim Ali.Tapi bukan perihal si Ibrahim ni yang saya nak perkatakan,tapi pasal sepanduk yang mereka semua pegang tu.

Cuba TENGOK betol2 gambar kat bawah ni.Kalau nak lagi jelas,klik kat gambar 2.Ish3,buat malu orang kita aje...awatlah boleh jadi lagu 2.Dahlah masuk paper.Nanti ade orang kata,budak2 Perkasa ni tak tahu eja ke?hehehe...






Baca Seterusnya...

Sunday, February 14, 2010

Lawak Ahad: Lewat Sebulan

"Sepasang pengantin yang baru berkahwin 4 bulan. pada suatu malam si
isteri memeluk leher suami dengan nada manja seraya berkata, " ayang,
period i dah lewat sebulan, tapi i tak boleh nak pastikan lagi sebab kita
kena gi check kat doktor."

Si suami yang teramat gembira tu pun berpakat dengan isterinya untuk
tidak memberitahu sesiapa pun tentang perkhabaran gumbira ini sehingga
ianya benar2 pasti.

Keesokan harinya, pasangan ini di datangi oleh pegawai dari TNB
kerana terdapat tunggakkan dalam pembayaran bil elektrik rumah mereka.
Pegawai TNB tu pun berkata " ini rumah En. Mahpus ker?" "iya, saya ni
isterinya ada apa encik"

Pegawai TNB tu pun berkata, " Puan, ni dah sebulan lewat, saya dah
tak boleh tunggu ni, nanti boss saya marah."

Dengan nada terkejut, si isteri itu pun membalas balik cakap pegawai
TNB tu." APA??? Macam mana pulak encik tahu yg saya ni sebulan lewat???"

Pegawai TNB tu pun dengan selamba menjawab " ala puan, ni kan zaman
IT, semua tu ada dalam komputer dan kita boleh check Online"

Kata-kata pegawai TNB tu membuatkan si isteri tu lagi terkejut.
"APAAA????Saya lewat sebulan pun awak semua boleh tahuuu??? "

Pegawai TNB tu pun mententeramkan keadaan" Relek puan, puan ni baru
lewat sebulan, ada yg lagi teruk, lewat 5-6 bulan"

Si isteri yg terperanjat beruk dengan kenyataan pegawai tu pun
berkata, nanti saya bincang dengan suami saya..lalu pegawai TNB tu pun
beredar dari situ..

Esoknya, selepas si Mahphus ini di beritahu oleh isterinya,
dia pun naik berang dan terus ambik cuti dan pergi ke kedai TNB yg
berdekatan..

Dengan tanpa menghiraukan pegawai-pegawai TNB yg ramai di situ, dia
pun memekik seraya berkata "Apa korang ni, isteri saya sebulan lewat pun
nak heboh2 ke dalam internet. awak ni semua yg berkeluarga tak pernah
lewat sebulan kerrrr????!! bisness apa korang buat niii?? nak kena saman
kerr???

Lalu pegawai yg datang kerumah si Mahphus ni berdiri dan
mententeramkan keadaan. "sabar encik, sabar encik. apa susah, kalau cik nak settlekan perkara ni, bayar je..." kata-kata pegawai TNB tu membuatkan Si Mahphus naik berang.

"APAAA?? nak bayar korang? belahhhh lahh...."

Lalu pegawai TNB tu pun cakap " kalau macam tu, Kita terpaksa potong
encik punya..........."

Si Mahpus mencelah " apa??? potong??? abih tu aku nak pakai
apaaaaaa???

Pegawai TNB tu pun cakap " nampak gayanye..ENCIK KENA PAKAI LILIN AJERRRLAAAAAAAA"

sumber:biaqpila.blogspot.com

Baca Seterusnya...

Saturday, February 13, 2010

Memang Tak Percaya Pun..

Apabila semalam saya tengok berita kat tv(tv mane lagi,tv yang mengampu kerajaan la..) yang menyiarkan laporan bahawa kerajaan Pulau Pinang telah membatalkan sambutan maulidurrasul tahun ini,dalam hati ni berkata:TAK BOLEH PERCAYA NI!

Timbalan Perdana Menteri yang diminta mengulas mengenainya ape lagi,terus kata kerajaan Pulau Pinang tak sensitif lah,tak patut lah,bla,bla...

Tapi sebenarnya laporan tu hanyalah satu pembohongan semata-mata.Ish2,kenapalah tak siasat dulu sebelum mengulas,kan dah MALU.Kalau tak percaya,baca berita kat bawah.

Pulau Pinang teruskan perarakan Maulidur Rasul

Mohd Sabri Said
PULAU PINANG, 13 Feb: Exco Agama Islam Pulau Pinang, Haji Abdul Malek Abul Kasim menafikan berita akhbar arus perdana yang mengatakan perarakan Maulidur Rasul dibatalkan di negeri ini.

Jelasnya kepada Harakahdaily, kerajaan negeri juga tidak pernah mengumumkan tentang ketiadaan perarakan tersebut sebaliknya hanya menegaskan kepada wartawan bahawa kerajaan negeri belum lagi membuat keputusan tentang perkara itu kelmarin tetapi semalam semuanya telah selesai apabila satu sidang media diadakan.

"Kerajaan negeri menafikan berita yang tersiar dalam akhbar arus perdana. Apa yang mereka ingin buat adalah mengusutkan keadaan yang tenang," ujarnya yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Maung.

Menurutnya lagi, majlis Maulidur Rasul bermula pada 25 Februari dengan bacaan Yaasin dan tahlil di seluruh masjid negeri ini.

Katanya, pada peringkat negeri pula diadakan di Masjid Negeri yang dihadiri oleh Yang Dipertua Negeri, Tun Datuk Seri Utama Dr Haji Abdul Rahman Abas.

Pada 26 Februari, perarakan diadakan sekitar Dewan Seri Pinang di mana pelepasan perarakan disempurnakan oleh Timbalan Ketua Menteri 1, Dr Mansor Othman.

Program 'Himpunan Ummah' pagi itu dirasmikan oleh Tuan Yang Terutama di dalam dewan di samping mendengar ulasan daripada pakar motivasi terkenal tanahair, Ustazah Bahyah Mahmud dan Yang Dipertua Majlis Agama Islam Pulau Pinang (Maipp), Ustaz Elias Zakaria.

Buat pertama kalinya semasa sambutan Maulidur Rasul, kerajaan negeri melakukan kelainan apabila mewujudkan kelas ilmu selama dua hari berturut-turut di Masjid Negeri.

Kelas yang menceritakan sirah Rasullulah s.a.w. itu disampaikan oleh Ahli Majlis Fatwa Kerajaan Negeri, Ustaz Rosli Othman.

sumber:harakahdaily


Baca Seterusnya...

Tuesday, February 9, 2010

Kecewanya...

Sesuatu yang mengecewakan apabila mengetahui keputusan mahkamah persekutuan berkenaan dengan kes siapa menteri besar Perak yang sah.Kelima-lima hakim sepakat untuk memihak kepada Zambry.Ura-ura yang mengatakan bahawa Nizar akan menang dengan keputusan 3-2 rupa-rupanya hanya omongan kosong semata-mata.Keputusan ini menuntut kita supaya bersabar,dan sebaiknya kita tidak terus bersedih dengannya.Hari esok masih ada.Perjuangan untuk menuntut kembali apa yang telah hilang di Perak perlu diteruskan.



Jadikan PRU 13 sebagai medan untuk meraih kembali kepercayaan rakyat.Khidmat kepada rakyat perlu diutamakan dan diberi keutamaan.Adalah lebih baik kita tidak terus terbelenggu dengan isu MENTERI BESAR ini,kerana kalau kita terus-menerus megharapkan mahkamah sekalipun,pastinya kita sudah boleh mengagak keputusannya.




Baca Seterusnya...

Monday, February 8, 2010

9 Februari 2010-Nizar atau Zambry?

Sudah lama saya tak menulis tentang politik.Saya ni memang minat sangat dengan politik,lebih2 lagi politik di Malaysia ni.Disebabkan politik,macam2 isu timbul.Lepas satu timbul kemudian tenggelam,timbul pulak yang baru.

Ok,tentunya mereka2 yang berminat dengan politik pasti ternanti-nanti dengan penuh debar akan apa yang akan diputuskan oleh panel lima hakim mahkamah persekutuan esok berhubung kes menteri besar Perak.Samaada Zambry terus memegang jawatan menteri besar yang disandangnya sekarang atau ianya akan dikembalikan semula kepada Nizar,segalanya akan diketahui esok.



Semua ini bermula apabila 3 orang adun daripada Pakatan Rakyat-2 daripada PKR dan 1 daripada DAP-mengisytiharkan keluar parti untuk menjadi adun bebas lalu memberikan sokongan kepada Barisan Nasional.Ini menyebabkan BN memiliki majoriti di dalam Dewan Undangan Negeri.Nizar yang ketika itu menjadi MENTERI BESAR telah berjumpa paduka sultan Perak untuk memohon perkenan baginda bagi pembubaran dun,tetapi sebaliknya beliau telah diminta oleh tuanku sultan untuk melepaskan jawatannya.Beliau enggan meletakkan jawatannya,bukan kerana berniat untuk menderhaka kepada sultan,tetapi kerana tidak mahu tunduk kepada permainan politik kotor BN yang merampas kuasa dengan cara yang tidak demokratik.Sudah terang lagikan bersuluh,setelah beberapa hari 2 adun PKR menghilangkan diri,tiba2 mereka berdua muncul membuat sidang akhbar bersama Najib yang ketika itu Timbalan Perdana Menteri.

Bermula dari situlah episod hitam dalam demokrasi negeri Perak bermula.Perlantikan Zambry sebagai menteri besar yang baru walaupun Nizar belum lagi melepaskan jawatan telah menyebabkan kes berkenaan dibawa ke mahkamah.Nizar menang di MAHKAMAH TINGGI,tetapi tewas di mahkamah rayuan yang mana hakimnya hanya membacakan keputusan penghakiman dalam tempoh hanya 5 minit!Sesuatu yang agak menghairankan sama sekali.



Tidak berpuas hati,Nizar telah membawa kes tersebut ke mahkamah persekutuan, dengan harapan keputusan akan berpihak kepadanya,bukan untuk menunjukkan yang beliau seorang yang gila kuasa,tetapi hanya mahukan kemelut politik negeri Perak berakhir di tangan rakyat apabila dun dibubarkan kelak.
Sama-samalah kita berdoa agar kemenangan akan berpihak kepada Datuk Seri Nizar.

Baca Seterusnya...

Friday, February 5, 2010

Solat Subuh Si Mamat


MAMAT ni amat lah tergila-gilakan MINAH anak Pak Haji Dollah. Minah nie boleh lah tahan cun nya. Mamat ni pun tak kalah lah kacaknya. Ngorat-punya-ngorat tersangkutlah dua hati ini. Pak Haji Dollah bukanlah jenis yang memilih sangat orangnya, tambahan pulak si Mamat ini pandai berlakon depan Pak Haji Dollah dia bukan main warak lagi, berkopiah dikepala.

Selepas ditetapkan hari kahwinnya, maka lancar je jawab nikahnya si
Mamat tadi. Biasalah malamnya agak lewat sikit keluarga Haji Dollah masuk tidurnya pasal dok berkemas rumah lepas kenduri siangnya. Pasangan Mamat dan Minah pun lewat jugak lah masuk tidurnya. Agak terganggulah jugak kemanisan malam pertamanya tu.


Selepas semuanya selesai dan semuanya nyenyak tidurnya, Pak Haji Dollah menggejutkan semua isi rumah untuk Solat Subuh. Semua isi rumah pun bangun dan si Mamat dan Minah pun bangun mandi dan bersiap untuk mendirikan Solat Subuh. Tapi dek kerana lewat bangun, maklumlah malam pertama, Si Mamat tak sempat bersolat jemaah dengan Walaupun telah dikejutkan awal oleh isterinya Pak Haji Dollah.Minah. Dia dok asyik berbaring dek kerana penat, membetulkan urat-urat yang lenguh semalam.

Maka,
Pak Haji Dollah pun suruhlah menantunya tu solat sendirian ketika ahli keluarga lainnya sedang Berwirid.

Si Mamat pun qamat dan dirikanlah solat subuhnya. Selepas selesai solatnya dan memberi salam. Pak Haji Dollah pun menegur menantunya Si Mamat tadi,

"Hai Mat kenapa solat subuh tiga rakaat?" tanya Pak Haji Dollah..

Si Mamat Jawab "eh.. ia ke tiga rakaat?? rasa-rasanya dah cukup empat rakaat tadi."

"Masya Allah"...
Mengucap panjang Pak Haji Dollah..Si Minah pulak tersenyum sipu malu dengan gelagat suaminya..Rupanya Si Mamat ni tak pernah sembahyang Subuh..dia tak tau Solat Subuh 2 Rakaat..

Sumber: akukahmilikmu.blogspot.com

Baca Seterusnya...

Tuesday, February 2, 2010

12 CARA UNTUK MENGETAHUI KAMU MENCINTAI SESEORANG

بسم الله الرحمن الرحيم




12: Kamu bercakap dengan dia hingga lewat malam dan bila kamu tidur, kamu masih teringat padanya.

11: Kamu berjalan dengan perlahan sekali bila bersama dengannya.

10: Kamu rasa serba tak kena bila berjauhan dengannya.

9: Kamu akan tersenyum bila kamu mendengar suaranya.

8: Bila kamu memandangnya, kamu tidak nampak orang lain di sekeliling. Kamu hanya nampak dia...

6:Dia adalah segalanya yang kamu ingin fikirkan.

5: Kamu perasan kamu sentisa senyum apabila kamu memandangnya.

4: Kamu akan melakukan apa sahaja untuk membolehkan kamu berjumpa dengannya.

3: Semasa kamu sedang membaca ini, dalam fikiran kamu terbayang wajah dia sahaja.

2:Kamu begitu asyik memikirkan tentang dirinya sehingga kamu tidak perasan bahawa nombor tujuh hilang/tiada.

1: Kamu akan balik ke atas untuk memastikan adalah betul tiada no 7 dan kamu akan tergelak sendiri.

Sumber: rubbertapperz.blogspot.com


Baca Seterusnya...

Tuesday, January 26, 2010

Kenapa Kite Dilarang Menggunakan Handphone Ketika Mengisi Minyak?????....


11 Safar 1431H
Emel : Wan Sanusi Wan Ali

Mari kite cuba ramai2..

meh kite tengok ekspiremen sains kat bawah nie...untuk buktikan betapa bahaya nyer isi minyak sambil berbual atau sms pakai handphone....

sebelom tu, kite sediakan bahan2 serta alatan yang diperlukan.. Iaitu :-
1. Kuali sebijik...cari yang leper tu...

2. 3 bijik kad..kad manila pon buleh..tapi jangan pakai mycard, kad kredit ataupon kad ATM, mahupon sim card...

3. 1 rol kertas foil...kertas timah tu laa....yang macam bungkusan kedua corn flakes tu laa...

4. Handphone sebijik...dan pastikan gak ade kredit...

5. Minyak petrol sikit..kalo xnak beli kat stesen....curik jer kat moto abang, ayah atau adik korang...


susun kad tadi lebeh kurang macam nie...

letak plak kertas foil tu atas kad tadi..

letak petrol ckit...

TIBA-TIBA

api menyala !!!
peringatan,anda dinasihatkan untuk tidak mengunakan handphone ketika di stesen minyak.....

Sumber: idhamlim.blogspot.com
Baca Seterusnya...