TerimA Kasih SaYa UcapkaN KepaDa Anda KeraNa Sudi MenGunJungi Blog Ini. SebeLum Pergi, Sila TinGGalkan SepataH Dua Kata di Chatbox SupaYa Saya DapaT Mengunjungi BloG Anda Pula (^.^)

Saturday, October 17, 2009

PenguMuman!


Mulai hari ini dan seterusnya,blog ini akan menggunakan alamat yang berikut:

http://sesukahati86.blogspot.com

ia menggantikan alamat lama iaitu:

http://lamaka86.blogspot.com

harap maklum.


Baca Seterusnya...

Thursday, October 15, 2009

UMNO Ciplak Slogan Pas

Semalam saya ada terbaca tajuk satu berita di muka depan sebuah akhbar harian berbahasa inggeris(NST rasanya) yang berbunyi UMNO for all. Kali pertama terbaca tajuk tu,saya terasa macam pernah dengar "for all" tu sebelum ni.Bila saya cuba ingat balik,barulah saya perasan yang "for all" tu ialah slogan bagi parti PAS iaitu PAS for all.Tengok logo kat bawah kalau tak percaya.













UMNO ni macam dah tak ada idea sendiri je,balik-balik nak ambik idea orang lain.Mungkin baru sekarang UMNO sedar bahawa perjuangan untuk semua bangsa yang dibawa oleh PAS sebelum ni sangat berkesan untuk menarik hati dan sokongan kaum-kaum bukan Melayu.Tengoklah hasilnya dalan pilihanraya umum yang lalu apabila PAS menang banyak kerusi parlimen dan juga dun.Sebabnya orang2 Cina dan India terpikat dengan konsep/idea for all yang dibawa oleh PAS.

Saya risau jikalau UMNO menggunakan idea "for all" yang diciplak ini dalam perjuangan mereka,orang2 Cina dan India akan meninggalkan PAS dan kembali semula kepada BN yang diterajui oleh UMNO.Kalau itu berlakunya,alamatnya PAS berkemungkinan akan kehilangan banyak kerusi yang ia menangi dalam pilihanraya umum yang lalu.Bukan sahaja PAS,parti-parti lain dalam Pakatan Rakyat juga berkemungkinan akan jatuh tersungkur dengan teruknya dalam pilihanraya umum ke-13 nanti jikalau tiada apa2 yang dilakukan untuk menahan kemaraan UMNO setakat ini. PAS perlu melakukan sesuatu untuk memastikan ia masih lagi menjadi pilihan terbaik bukan sahaja bagi orang2 Melayu tetapi juga bagi kaum2 bukan Melayu, dan bukannya UMNO!





Baca Seterusnya...

Wednesday, October 14, 2009

Kisah Bulan Madu

Ada tiga orang adik beradik, tiga tiga nya perempuan. Anak
yang tua namanya Suzana Anak yang tengah namanya Siti Anak ketiga
namanya Sari Oleh kerana mereka bertiga ini menjadi kesayangan
kedua orangtuanya,jadi dikawinkanya mereka bertiga ini serentak.Dan
pergilah mereka berbulan madu ditempat berasingan.Suzana pergi ke
Pulau Kapas Siti pergi Ke Pulau Pangkor dan Sari sibungsu pergi ke
Pulau Langkawii.....

Selama mereka berbulan madu, kedua Orang Tua
mereka meminta mereka mengirimkan berita tentang segala yang terjadi
selama mereka berbulan madu.Tapi supaya berita yang dikirim agak
singkat mereka menggunakan KODE iaitu Iklan-iklan suratkhabar/
TV.

Tiga hari setelah mereka berbulan madu diterimalah sebuah surat
dari Suzana diPulau Kapas.Isi beritanya cukup sederhana "STANDARD CHARTERED".
Setelah membaca berita tersebut mereka mencari Iklan Standard Chartered di
suratkhabar dan terbacalah Tulisan besar berbunyi "BESAR, TEGUH dan
PERAMAH" tersenyumlah kedua orang tua mereka membaca berita dari Suzana

Hari ke 4 datang surat kedua dari Siti di Pulau Pangkor.....isi
berita nya juga cukup singkat yaitu...NESCAFE.Setelah membaca surat
tersebut ..dengan tergesa-gesa kedua orang tua mereka mencari
suratkhabar dan membaca Iklan NESCAFE..yang berbunyi ..
"NIKMATNYA SAMPAI KETITISAN TERAKHIR" maka kedua orang tua mereka pun
tersenyum bahagia sambil ketawa haha..hihi..kah kah kah

Hari ke 5 ditunggu tidak ada
surat yang datang ,Hari ke 6 begitu pula tidak ada sebuah surat pun.
Hari ke 7 begitu pula tidak ada kabar dari anak bungsu mereka si Sari yang
masih berbulan Madu ...Setelah masuk minggu kedua ......akhirnya kedua orang
tua mereka menerima surat juga dari Sari yang berbulan madu di Langkawi dan
Isi beritanya cukup singkat ?CATHAY PACIFIC? Segera kedua orang tua
mereka mencari Iklan penerbangan Cathay Pacific yang ada di Akhbar
...dan jumpalah iklan penerbangan dengan tulisan besar
"7 KALI SEMINGGU, 3 JAM SEHARI NON-STOP" !!!!!!!!




Baca Seterusnya...

Monday, October 12, 2009

Kekalahan Yang Mengejutkan


Malam semalam lebih kurang pukul 8 lebih saya melayari internet untuk mengetahai keputusan prk N31 Bagan Pinang.Berdebar-debar rasanya hati saya masa tu.Saya cuba membuka Harakahdaily.net,tetapi tidak berjaya.Mungkin pada waktu itu,terlalu ramai yang melayari laman web tersebut sehinggakan ia menjadi sesak dan susah untuk dibuka. Oleh kerana saya sudah tidak sabar untuk mengetahui keputusan pilihanraya tersebut,saya buka pula Mstar online. Bila terpapar sahaja main page akhbar tersebut,alangkah terkejutnya saya dengan berita bahawa BN telah memenangi pilihanraya N31 Bagan Pinang dengan majoriti BESAR!


Calon BN Tan Sri Isa Samad mendapat 8013 undi manakala calon PAS Zulkefly Mohd Omar mendapat 2578 undi. Majoriti yang diperolehi oleh Isa Samad ialah 5435 undi. Lebih 2 kali ganda daripada majoriti yang diperolehi oleh calon BN dalam pilihanraya umum yang lalu.Sebanyak 222 undi rosak dicatatkan.

Geleng kepala.Itu sahaja yang saya mampu lakukan. Memang susah nak percaya. Sebenarnya saya sudah dapat menjangkakan bahawa PAS sukar untuk merampas kerusi Bagan Pinang daripada BN. Tetapi kekalahan dengan majoriti yang sangat besar,itu memang saya tidak jangka sama sekali.Saya berani mengatakan bahawa PAS kalah teruk di Bagan Pinang.Kemudian saya terpikir,adakah para pengundi di dun tersebut begitu mudah menukar haluan politik mereka?Saya katakan begitu kerana pada pilihanraya umum yang lalu,calon pas mendapat lebih daripada 4000 undi.Jadi kemana hilangnya 2000 lebih undi yang menjadi milik PAS dalam pilihanraya tersebut?Takkan lah baru setahun lebih dah hilang keyakinan kepada PAS,sedangkan pretasi parti tersebut dalam beberapa prk kecil sebelum ini sangat membanggakan.

Saya tak tahu apa kriteria yang dimahukan oleh para penduduk Bagan Pinang. Calon yang bersih mereka tak mahu,tetapi calon yang pernah terlibat dengan kesalahan rasuah,itulah yang mereka pilih.Bukan untuk merendahkan keintelektualan mereka,tetapi saya betul-betul rasa tak puas hati.Kalau calon BN di Bagan Pinang bukannya Isa Samad dan calon tersebut ialah seorang yang bersih,tidak terlibat dengan rasuah,kemudian menang,itu barulah boleh saya terima.

Walau apapun,prk Bagan Pinang telah pun melabuhkan tirainya semalam.Bagi PAS,ia perlu membuat post mortem yang mendalam dan terperinci bagi mengkaji apa sebab-sebab parti tersebut gagal untuk memikat hati pengundi di Bagan Pinang.Kekalahan ini ada hikmahnya. Hikmah tersebut tidak dapat dilihat sekarang,tetapi mungkin dalam pilihanraya umum ke-13 nanti.

lamaka:langit kat Bagan Pinang mendung malam semalam,bulan purnama tak dapat nak kelihatan.


Baca Seterusnya...

Sunday, October 11, 2009

Debaran Kian Terasa

Saya pasti ramai penyokong PAS dan BN berdebar-debar untuk mengetahui siapakah di antara calon mereka yang akan diumumkan sebagai pemenang dalam prk N31 Bagan Pinang malam ini.Pihak BN mengatakan bahawa ia yakin bahawa kerusi dun Bagan Pinang akan tetap dikuasai olehnya.PAS pula dengan keyakinannya sendiri bahawa ia mampu untuk membuat kejutan.
Keputusan akan diketahui seawal-awalnya jam 8 malam.Jikalau BN yang menang,biasanya media elektronik arus perdana yang menyokong kerajaan(tv 1,tv 2,tv 3)akan cepat-cepat memaparkan keputusan.Siap buat siaran langsung lagi.Tetapi kalau yang menang tu bukan BN,lambat lah jawabnya.Doklah lah menunggu depan tv.
Kurang dari 2 jam lagi keputusan dijangka akan diumumkan.Sama-samalah kita lihat siapa yang akan dijulang dan siapa yang kecundang.
lamaka: tetap mengharap sinaran bulan purnama akan muncul di Bagan Pinang malam ini

Baca Seterusnya...

PAS dakwa undi pos untuknya memberangsangkan

Jimadie Shah Othman

Malaysiakini

Suruhanjaya Pilihan Raya (Malaysia) mengira undi pos di Dewan Majlis Perbandaran Port Dickson (MPPD) mulai kira-kira jam 10.30 pagi ini.

Bendahari PAS Negeri Sembilan, Md Nor Rahman ketika dihubungi mengesahkan perkara itu.

Beliau berkata, setakat ini, pihaknya tidak dapat menjangkakan sokongan yang bakal diterima dari anggota pasukan keselematan yang mula membuang undi pada 8 Oktober lalu.

Bagaimanapun, tambahnya, "ia (undi pos) lebih kepada kita" dan "nampak memberangsangkan".

Sementara itu, mengulas perjalanan pilihan raya kecil DUN itu, Md Nor berkata, setakat ini peratusan keluar mengundi agak perlahan ekoran keadaan cuaca yang kurang baik.

"Hujan pun baru berhenti. Lepas ini kita jangkan akan lebih ramai keluar. Mungkin lebih ramai daripada peratusan yang lalu," tambahnya.

Terdapat 13,994 pemilih, termasuk 4,604 pemilih pos, yang layak mengundi dalam pilihanraya kecil kali ini.

Apabila pengundian pos di Pusat Latihan Asas Tentera Darat (Pusasda) berakhir Kelmarin, seramai 1,807 daripada 1,877 anggota tentera yang layak mengundi, telah mengundi.

Selebihnya, termasuk 2,694 lagi merupakan pengundi pos yang tinggal di luar kem, serta 31 anggota polis dan dua pengundi yang berada di luar negara.


Baca Seterusnya...

Hari Mengundi


Hari ini,hari Ahad bersamaan 11 Oktober 2009 ialah hari para pengundi di dun Bagan Pinang Negeri Sembilan akan menunaikan tanggungjawab mereka sebagai warganegara Malaysia.Pilihan di tangan mereka samaada mahu memangkah dacing ataupun bulan purnama.Adakah dacing akan masih lagi relevan untuk digunakan pada masa ini,ataupun bulan purnama akan mengambang di langit di waktu malam nanti,satu persoalan yang hanya akan terjawab malam nanti.

Setelah lebih seminggu gelanggang untuk berkempen dibuka,ianya telah pun ditutup tepat pukul 12 tengah malam semalam.Segala macam janji,provokasi,tuduh-menuduh telah pun didengari sepanjang tempoh berkempen.Insiden serangan terhadap seorang pemimpin UMNO semasa hari penamaan calon(terbukti ianya satu pembohongan) dan juga serangan ke atas markas PAS pada awal pagi beberapa hari yang lalu(terbukti satu kebenaran) menjadikan pilihanraya kecil ini sebagai yang terhangat dibandingkan dengan beberapa prk sebeum ini.

Calon BN Tan Sri Isa Samad merupakan favourite dalam prk Bagan Pinang ini,tetapi tidak mustahil pesuruhjaya PAS N9 Zulkefly Mohamad mampu untuk melakar satu kejutan dan menjadi ''giant killer''.Kemenangan di sini penting kepada kedua-dua parti yang bertanding.Penting bagi BN untuk menunjukkan yang ia masih lagi kuat dan mendapat sokongan daripada rakyat.Penting bagi PAS khususnya dan PR amnya untuk menunjukkan yang momentum perubahan yang dimahukan oleh rakyat masih lagi berterusan sejak bermula kali pertama di prk Kuala Terengganu.

Selamat mengundi kepada para penduduk di N31 Bagan Pinang.

Lamaka:Harap bulan purnama mengambang


Baca Seterusnya...