TerimA Kasih SaYa UcapkaN KepaDa Anda KeraNa Sudi MenGunJungi Blog Ini. SebeLum Pergi, Sila TinGGalkan SepataH Dua Kata di Chatbox SupaYa Saya DapaT Mengunjungi BloG Anda Pula (^.^)

Monday, September 14, 2009

Manga & Anime

Manga(disebut mangga) merupakan panggilan yang orang Jepun berikan untuk apa yang kita kenali sebagai komik. Manakala anime pula ialah manga yang telah dianimasikan di mana biasanya akan ada babak2 tambahan yang tidak ditemui di dalam manga. Mangaka ialah gelaran yang diberikan kepada pelukis manga. Beliau jugalah yang beperanan sebagai penulis.


Kerjaya sebagai mangaka boleh memberi pulangan yang lumayan, itupun jika manga yang dicipta menjadi terkenal,bukan setakat di Jepun bahkan di seluruh dunia. Antara pelukis manga yang terkenal ialah Akira Toriyama dengan manganya yang begitu diminati oleh jutaan manusia di seluruh dunia-Dragon Ball-pada tahun 80 an & 90 an. Manakala pada masa kini pula,saya boleh katakan bahawa antara manga2 yang terkenal ialah Naruto oleh Masashi Kishimoto dan One Piece olah Eiichiro Oda. Kedua siri masih lagi berjalan sehingga sekini.

Jika anda berminat untuk membaca pelbagai jenis manga atau memuat turunnya secara percuma,anda boleh klik pada link website yang saya sediakan si sebelah kanan blog saya. Ada juga link untuk websites yang membolahkan anda mendowload puluhan malahan ratusan anime,semuanya secara percuma.

Selamat meng
enali dunia anime & manga.

No comments:

Post a Comment